Het kunstwerk ‘Droom in Oost’ is tussen Kerst en Nieuwjaar in het halletje van De Meevaart opgehangen. Als je goed kijkt, zie je de gebouwen van het Javaplein rondom je weerspiegeld in psychedelische kleuren, alsof het Noorderlicht het plein heeft doen oplichten. Vrijdagavond 17 maart is het kunstwerk officieel geopend door directeur van de Meevaart Tim Doornewaard in aanwezigheid van de beide makers, Erna Leussink en EpicTalesArt. 

Henny Reubsaet

Droom in Oost is gemaakt ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van De Meevaart in 2022. Erna heeft met een fish eye lens foto’s gemaakt van het Javaplein en deze samengevoegd met foto’s van werk van Margit van EpicTalesArt en dat vervolgens op behang laten printen.

Dat is de korte samenvatting van de werkmethode van de totstandkoming van dit kunstwerk. Maar zoals bij elk kunstwerk is er veel meer te vertellen over het ontstaan van het idee en de problemen bij de uitwerking ervan. Margit vertelt dat ze het idee voor het kunstwerk heeft gekregen door een foto van Erna. Daarop was een gevel te zien tegen een achtergrond van bijzondere luchten, ontstaan door een voorbijtrekkend onweer.

‘Hoe bevreemdend zou het wel niet zijn als je mijn kunst in de hemel geprojecteerd zou kunnen zien’, dacht ze toen. Ze maakt wat ze zelf intuïtieve kunst noemt, ze schildert en daar maakt ze weer foto’s van die ze op hout of acrylglas afdrukt. Kunst is voor haar een middel om reacties van mensen op te roepen. Enkele van haar werken zijn al eerder aangekocht door De Meevaart en hangen in de ontmoetingsruimte.

Erna had vervolgens het idee om een vermenging van hun foto’s op behang te laten printen. Zij woont in Oost en wist dat De Meevaart in verband met hun 10-jarig bestaan op zoek was naar kunst om het gebouw op te vrolijken. Directeur Tim was meteen enthousiast over hun idee, ook omdat ze er een communityproject van wilden maken.

In een aantal workshops hebben bewoners het afgelopen jaar meegewerkt aan een collage van karakteristieke gebouwen uit Oost. En ze hadden een kleurenpalet bepaald dat ze in het kunstwerk verwerkt wilden zien. Een soort van community moodboard dus, waar Erna en Margit vervolgens mee aan de slag zijn gegaan. De huizen van het Javaplein in blauw, groen, paars en rood en alles ertussen in, volgens de wens van de gebruikers van het gebouw. De Meevaart Community koos ook de titel, ‘Droom in Oost’ kreeg de meeste stemmen.

Het idee om beide soorten foto’s met elkaar te vermengen bleek nog niet zo gemakkelijk uitvoerbaar, omdat het lastig foto’s maken is van glas in een atelier dat verlicht wordt met tl-buizen. Pas toen ze de werken van Margit naar een ruimte met andere verlichting hadden gebracht werden de foto’s naar wens en kon Erna beginnen aan het ontwerpen van het behang.

‘Ik heb mijn atelier EpicTalesArt genoemd omdat Tales rijmt op ‘fails’, licht Margit desgevraagd toe. ‘Ik ben niet snel tevreden, ik maak eerst heel veel ‘fails’ die ik niet goed genoeg vind om af te drukken. Ik denk dat ik wel honderd fails maak op een werk, dus dat ‘Droom in Oost’ een langdurig proces is geworden waarin heel veel werk is gaan zitten vind ik heel normaal.’

En na het behangen van de hal was het dus nog maanden wachten op de officiële opening. Die was daarmee vergeleken supervlug voorbij: een korte toespraak van de directeur, een dankwoord van de kunstenaars voor betrokkenen, het bevestigen van het naambordje aan de muur en weer doorrr… van Droom naar de orde van de dag.