Ooit was het een buurthuis en daarvoor een school. Nu is vrijplaats Nieuwland er gevestigd. Op zaterdag 4 maart was er een ‘Open Dag’ op het adres Pieter Nieuwlandstraat 93.

Nieuwland is ruim acht jaar geleden gestart op initiatief van enkele krakers van de Valreep. Zij bewoonden toen het voormalige dierenasiel, dat na hun vertrek is omgebouwd tot het tegenwoordige Poesiat & Kater. Het huidige pand is door hen gekocht van de gemeente. Op de bovenste verdiepingen van het grote gebouw zijn wooneenheden gerealiseerd, op de begane grond worden tal van activiteiten georganiseerd. Direct rechts bij de hoofdingang de Fietskliniek. Verder zijn er diverse ateliers voor weven, dansen, repaircafé en werkruimtes voor de verschillende collectieven en een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte.

Met Nieuwland heeft Oost een prettig alternatief: een vrijplaats voor jonge, oude, diverse en kritische bezoekers. Loop er eens binnen! Nieuwe vrijwilligers en nieuwe gebruikers zijn er meer dan welkom.

Luister mee naar de podcast die Anita Boelsums voor Geluiden uit Oost maakte over deze dag.

Links In de Fietskliniek leer je zelf je fiets te repareren. Met adviezen en hulp van “fietsdokters”. Rechts Verzet per Couplet verzorgt regelmatig voor de muzikale noot bij demonstraties en andere activistische evenementen. Het koor bestaat uit zo’n tien mensen begeleid door een accordeonist. Versterking is welkom.

Links Iberio en zijn collega maken foto’s en documentaires over sociaal-politieke onderwerpen. Rechts De werkruimte van het videocollectief

In de ruimte links van die ingang zijn diverse vormen van weven te leren en te doen. Het is een internationaal gezelschap dat zich daar bevindt.

In een sportzaal wordt viermaal in de week Kung Fu lessen gegeven. Ook kunnen deelnemers leren hoe de Chinese Drakendans en Leeuwendans uitgevoerd moet worden.

Interviews en samenstelling Anita Boelsums. Met dank aan Arie van Tol.
Muziek Under Arrest (Mystic Pulse Remix)| Punky Donch
Foto’s Anita Boelsums, en anderen