Home Kunst ‘Mijn stijl is misschien stoer, direct en een beetje rauw, maar vooral...

‘Mijn stijl is misschien stoer, direct en een beetje rauw, maar vooral echt’

0

Als je in tram 19 langs het Oosterpark rijdt of er vanaf de Dappermarkt langsloopt zie je vanaf zaterdag 1 april een maand lang acht bijzondere portretfoto’s in het Kunsthek hangen.

Lennie Haarsma

Fotograaf Martine Bootsma woont en werkt in Oost. Haar werk bestaat onder andere uit portretfotografie, sportfotografie, straatfotografie, kinderfotografie en nog veel meer. Onlangs maakte ze een portretserie van brugklassers. Hoe is haar liefde voor de fotografie ontstaan, heeft ze een bepaalde stijl en wat zijn haar wensen voor de toekomst?

‘Vroeger vond ik foto’s maken al leuk. Als tiener liet ik mijn zusje al voor me poseren. Ik heb ooit een fotocursus gevolgd, maar omdat alles toen nog analoog was zag je pas later de resultaten (en wat je niet goed had gedaan) en dat vond ik een beetje ontmoedigend. Op mijn veertigste kreeg ik van mijn zusje een fatsoenlijke camera en ben ik begonnen met – ultimate frisbee -, de sport die mijn zoon speelde, te fotograferen. Deze foto’s werden gedeeld, gebruikt voor promotie en kwamen onder andere in het Noord-Hollands dagblad. Nu word ik als freelancer ingehuurd door die sportbond voor betaalde opdrachten en maak ik onder andere foto’s van toernooien’

‘In corona-tijd viel de sport stil. Ik ben foto’s van de stad gaan maken en de natuur gaan fotograferen: de Amsterdamse Waterleidingduinen en Oostvaardersplassen. En foto’s van de industrie in het Westelijk havengebied en Hoogovens. Voor de expositie in het Kunsthek heb ik mijn sterkste portretten gekozen. Zes van de acht mensen die je op de portretten ziet, zijn bewoners van Oost’.

Jouw foto’s zijn heel divers: jong/ oud, lichte en donkere mensen. Is dat ook jouw stijl?
Toen ik in het voorjaar van 2021 met portretten begon, wilde ik foto’s maken van mensen met karakteristieke gezichten. Ik wilde zo min mogelijk (overbodig) licht gebruiken en juist een donkere achtergrond om alle aandacht op het gezicht te krijgen. De eerste bekenden die zich aanboden als model waren een transjongen, een oud-collega met een kleurtje en een Pools meisje. Ook fietste ik over straat met een zwarte doek, tape en camera en keek of ik gezichten zag waarvan ik dacht die wil ik echt hebben. Zo fotografeerde ik een donkere en een lichte vrouw, wat een stelletje bleek te zijn en zo kreeg ik vanzelf diversiteit in mijn portretten. Die twee vrouwen wilde ik graag fotograferen omdat ik dat donkere meisje fijn stoer vond en ik vroeg me af of ik een foto kon maken van een donker. En een licht iemand tegelijk die beiden goed uit de verf komen.’

‘Die oudere meneer heb ik gevraagd: mag ik u fotograferen want ik vind uw hoofd zo mooi. Mijn stijl is misschien stoer, direct en een beetje rauw, maar vooral echt. Ik heb het liefst mensen zonder make-up, zonder poespas van bepaalde kleding en mensen die niet bang zijn voor de lijnen in hun gezicht.  Je hoeft niet te lachen, kijk maar gewoon strak in de camera, vraag ik mijn model. Soms vraag ik om een meer specifieke blik. Ik vind dat je meer echt karakter van een persoon ziet, wanneer die niet (verplicht/gemaakt) lacht. Op het Kunsthek hangt ook informatie over de vragen die ik zelf stel bij de verschillende foto’s.’

Een toekomst van alleen fotograaf zijn?
Ik heb wel een paar jaar geleden gedacht of ik alleen zou willen fotograferen. Maar dat vind ik ook wel een beetje eenzaam. Want foto’s maken is leuk, maar nabewerken doe je weer allemaal in je eentje’.

Martine’s werk is op dit moment ook te zien bij de GGZ in Groningen en in Tandartspraktijk Aan de Hogeweg. Voor meer informatie mbootsmafotografie.nl | Facebook: Martine’s Fotografie