Stadsdeel Oost heeft besloten gfe/t rolcontainers beschikbaar te stellen voor het inzamelen van groente- fruit-, etensresten en tuinafval. Alle benedenwoningen krijgen er een. En dat blijkt zelfs verplicht, ook als je zelf al composteert en protesteren kan niet. De gemeente kan niet luisteren naar bewoners zo blijkt.

Het leek allemaal goed geregeld. Kwam je in aanmerking voor zo’n rolcontainer dan werd dat medegedeeld in een brief. Ook oost-online maakte er melding van. Als je geen belangstelling had voor de grijze bak op wieltjes, dan kon je dat via een formulier op de website van de gemeente melden. Reden zou kunnen zijn dat je zelf al composteert in de tuin en daarbij niet nog eens een container van de gemeente nodig hebt. Dat is ook het geval.

Toch een container voor de deur
De reactie was duidelijk. Opeens stond er toch een container voor de deur. Een vergissing, met de aflevering van duizenden zou er iets mis kunnen gaan. Dus maar eens bellen met 14020. En dat gaat niet zomaar. De vriendelijke man aan de telefoon moet uitzoeken waar de klacht naartoe moet. Of je even wilt wachten. Hij komt er niet uit en vult een formulier in en een omschrijving van de klacht. Binnen een week komt er een telefoontje.

Tweede telefoontje
Een week later nog niets vernomen, maar dat kan ook niet anders, er werken zoveel mensen bij de gemeente en wie moet er dan reageren? Dan toch maar opnieuw 14020 gebeld. Daar opnieuw het hele verhaal uitgelegd, gezegd dat het al het tweede telefoontje is. En weer wachten. Het resultaat was hetzelfde: er wordt telefonisch contact opgenomen over de klacht.

Voorlichters weten het ook niet
Toevallig aangelopen tegen een voorlichtingsactie bij het winkelcentrum waar vriendelijke mensen graag alles willen vertellen over het gebruik van de rolcontainer. Met een tegoedbon hebben ze ook nog een klein afvalbakje voor je om in de keuken het te verzamelen en dan in de grote rolcontainer te storten. Maar helaas over de distributie van de containers weten ze eigenlijk niets.

Ook dat telefoontje kwam niet
De volgende stap. Zoeken op de website van de gemeente. Kennelijk zijn er meer mensen die behoefte hebben contact met de gemeente, want er staat, na wat zoeken, opeens een formulier waarop je kunt reageren op de gfe/t-container. Daarop komt een duidelijk antwoord! ‘De rolcontainer hoort bij uw huis. U kunt daarom de rolcontainer niet zomaar weigeren. Als u geen tuin heeft is er geen ruimte voor een rolcontainer. Alleen dan komen wij hem weer ophalen.’ Een snelle reactie wordt beloofd.

Waarschuwing op rood label
En dan een verrassing. De gfe/t-container op straat voor de deur heeft aandacht getrokken. Een groot rood label, dat aan de container is bevestigd, geeft aan dat het scheiden van gfe/t-afval nog niet goed gaat. ‘Er zit restafval in de container en daardoor kon de container niet worden geleegd.’ Logisch, zo’n afvalbak op straat wordt al snel gebruikt door passanten die hun afval kwijt willen. Dat vraagt om een reactie. Weer is contact gezocht met 14020.

Derde telefoontje
Opnieuw telefonisch gemeld dat zelf in de tuin wordt gecomposteerd en de rolcontainer voor groen dus niet wordt gebruikt. Meermalen vriendelijk gevraagd de container op te halen. Want mensen die langswandelen maken gebruik van de container door er restafval in te gooien. Het antwoord op het telefoontje is op z’n minst opmerkelijk. Binnen drie dagen zou er antwoord komen.

‘Rolcontainer is verplicht’
Dan volgt een mailtje waarin staat: ‘U geeft aan de gfe/t rolcontainer niet te willen ontvangen. Het bestuur van het stadsdeel heeft besloten dat wij op uw adres gfe/t apart gaan inzamelen. Daarvoor ontvangt u de rolcontainer. Deze rolcontainer is verplicht op uw adres en hoort bij de woning. Wij zullen de container daarom bezorgen op de datum (eind mei, redactie) in de brief die u heeft ontvangen.’ En dan: Wilt u bezwaar maken omdat u geen tuin heeft? Dat kan tot 12 juni 2024, staat in het mailtje van 27 juni 2024.

Het is een warrig mailbericht waarin nota bene staat dat het stadsdeel je verplicht om een gfe/t-container in huis te hebben als je een benedenhuis woont. Tot 12 juni kun je bezwaar maken, maar dat is voor die tijd al gebeurd.

We kunnen niet anders dan vraagtekens te zetten bij het contact van de gemeente met de bewoners. Het adres is bij de redactie bekend.