Home IJopener Gereedschap lenen in Oost

Gereedschap lenen in Oost

0

De Eester organiseert sinds kort een gereedschapsuitleen door en voor buurtbewoners. ‘Lenen in plaats van kopen’, meldt de site, ‘bespaart grondstoffen en energie: goed voor het klimaat.’ En de lener bespaart er ook geld mee.

Joyce Hes | Marcel de Cnock

‘Afgelopen september is de Gereedschapsuitleen, waar je allerlei gereedschap kan lenen om te boren, te timmeren of te tuinieren, van start gegaan’, vertelt Donna Donkers, de coördinator. IJopener sprak met haar en met de medewerkers Sjanine van den Broek en Sjeng Lamers. Er zijn nu vijf medewerkers, maar ze zoeken er nog meer!

In het Oostelijk havengebied begon het met duurzaamheidsinitiatieven en aanvankelijk met het project Gered Gereedschap aan de Zeeburgerdijk, waar gereedschap wordt ingezameld voor Afrika. Oorspronkelijk was het idee van De Eester om daarbij aan te sluiten, maar later specialiseerde de buurtcoöperatie zich in een uitleen voor buurtbewoners en dan ook voor de Indische Buurt. De uitleen werd gevestigd in de Meevaart, aan de Balistraat. Veel gereedschappen komen van Gered Gereedschap, maar ze krijgen ook wel tweedehands spullen.

Twee keer per week, dinsdag- en vrijdagmiddag, kan men terecht bij de Meevaart, maar bovendien – en dat is een grote verworvenheid – is het nu ook mogelijk om gereedschap te lenen via de website.

Wat voor gereedschap lenen ze uit en waar is behoefte aan?
Donna maakt me erop attent dat iedereen op de website kan vinden wat er zoal wordt uitgeleend. Zelf noemt ze bijvoorbeeld een boormachine, die als je die leent voor vier dagen vier euro kost. Maar je kunt er ook tuingereedschap krijgen of een kruiwagen.

Het uitlenen, laat Donna ons weten, heeft behalve een duurzaamheidsaspect ook een sociaal aspect. Zo was hun eerste lener uit op een heggenschaar en een boomzaag, maar had geen ruimte om zijn gereedschap op te slaan. Toen de boomzaag een te kort snoer bleek te hebben, kwam hij terug en adviseerden ze hem een goede haspel. Behalve voor een goed advies, is de uitleen ook een prima plek voor ontmoetingen. Kortom, bij de gereedschapsuitleen combineren ze het nuttige met het aangename.

Tip: Als je vóór 1 januari 2024 je account aanmaakt, kost het lidmaatschap je niets.

Gereedschap lenen op maandag en vrijdag van 17.00 tot 18.30 uur in de Meevaart, Balistraat 48A.
Check buurtcooperatieohg.nl/verduurzaamt