Home Kunst Sem maakt Samples bij Bob Uit Zuid

Sem maakt Samples bij Bob Uit Zuid

0

De Amsterdamse rapper Bob Uit Zuid is met zijn single ‘Karpervissen’ de afgelopen maanden langzaam uitgegroeid tot een soort cultfiguur. Er is inmiddels een album uit en hij is druk aan het optreden. Een van zijn bandleden is Sem Egter van Wissekerke. Hij speelt bas en zorgt voor de beats, bovendien woont en werkt hij in Oost. Tijd om eens met Sem uit Oost te praten.

Oscar Smit

Sem Egter van Wissekerke woont zijn hele leven al in Oost. Hij werd geboren in de Linnaeusparkweg in de Watergraafsmeer. Na een kort uitstapje naar de Indische buurt is hij nu weer terug in zijn geboortebuurt, waar hij een appartement heeft van ongeveer 25 vierkante meter, inclusief zijn kleine opnamestudio. Hier werkt hij vooral met een MPC1000 samplemachine van Akaï om beats te maken. Met die machine en zijn basgitaar begeleidt hij, samen met gitarist Sam Verbeek, rapper Bob Uit Zuid bij al zijn concerten. Zo’n livebandop het podium is een mooi gezicht, temeer daar Sem en Sam een heerlijke bak herrie maken waarover Bob heen rapt.

Een paar maanden geleden kwam de single ‘Karpervissen’ uit op Paradiso Vinyl Club, het platenlabeltje van Paradiso waarop maandelijks een echte vinylsingle verschijnt. Het hiphopnummer viel al direct op door zijn niet coole onderwerp, de rauwe muziek en de ‘duistere’ zwart-witte videoclip. Intussen is bij het grote Amsterdamse, onafhankelijke platenlabel Excelsior, het Bob Uit Zuid debuutalbum uitgekomen. Hier is Sem echter niet op te horen. Hij werd later gevraagd voor de live shows.

‘Ik was op het kantoor van Excelsior om over mijn eigen nieuwe project te praten. Ik ontmoette daar de producer van de Bob Uit Zuid langspeler, Tim Knol. Hier vroeg Tim of ik in de liveband van Bob wilde komen’, vertelt Sem. ‘Ik speel daar nu bas en bedien de samplemachine MCP1000. Gitarist is Sam Verbeek, waar ik nog mee op het conservatorium heb gezeten.’ Voor de liveshows heeft Sem de beats voor alle nummers in zijn MCP1000 gestopt. Samen met de gitaar van Sam geeft dat een rauwe livesound, die doet denken aan acts als de Beastie Boys, Stereo MC’s of Urban Dance Squad. De jongens zijn in Amsterdam al flink bekend. Op 11 mei stonden ze in de kolkende, uitverkochte Bovenzaal van Paradiso. Vooraan stonden veel meisjes met een ‘Karpervissen’-shirt aan. Op 10 juni spelen ze in een veel grotere Amsterdamse zaal, Markt Centraal.

Intussen wordt er gewerkt aan nieuwe nummers. Sem en Sam komen dan met beats en Bob schrijft teksten. Die sturen ze dan over en weer naar elkaar en zo wordt een nieuwe track geboren. Sem gebruikt voor het maken van beats graag vinyl. Hij samplet die platen dan en komt zo tot nieuwe beats. Naast muziekmaker is Sem ook DJ. Toen ik hem sprak, moest hij ’s avonds in De Koe (Marnixstraat) draaien, hij neemt dan vooral boom bap mee, rap uit de nineties. Tenslotte verdient hij ook deels zijn geld met koken. Dat doet hij in Oost. Hij is kok in The Cottage, Linnaeusstraat, waar zijn grote favoriet hun fameuze Full English Breakfast is. Kortom, Sem Egter van Wissekerke is een echte Sem uit Oost.