Home Dwars nieuws Hollandse zomer?

Hollandse zomer?

0
De wadi aan het Darwinplantsoen

Juni werd de warmste maand sinds 1901, ruim drie graden meer dan normaal. Zonrecords werden gebroken. Droog was die maand ook. Juli werd een natte maand en het is moeilijk voor te stellen dat deze maand wereldwijd de boeken in gaat als de warmste julimaand ooit, sinds we dat bijhouden.

Dick Feenstra

Hier was de gemiddelde temperatuur 0,2 graad lager dan normaal, viel er 25 millimeter meer regen en zagen we zes uur minder de zon dan gemiddeld. Begin juli waaide de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in onze stad. Tientallen in blad staande bomen werden omver geblazen wat één dode tot gevolg had. Het water van wereldwijde zeeën en oceanen was toen warmer dan ooit tevoren.

Extremen

Als de hondsdagen op 19 juli beginnen, komt de wind uit de verkeerde hoek en houden we een maand koel weer en valt er genoeg regen waardoor het grondwaterpeil zich herstelt. Hitte en droogte op alle continenten veroorzaken enorme natuurbranden die aan veel levens van plant, dier, mens en ook aan een stad op Hawaï een einde maken.

We wonen in een polder onder de zeespiegel en die kán vollopen

Onze aarde is te warm geworden. Dat zorgt voor extremen. Klimatologen zijn verbijsterd door de snelheid van die opwarming. Wereldwijde bosbranden zorgen voor nog meer broeikasgassen in onze atmosfeer die de opwarming versterken. Daardoor zal er ook vaker veel meer regen gaan vallen.

Op 6 augustus beleven we met 15.8 graden de koudste dag sinds 1941 en is Slovenië getroffen door noodweer met overstromingen die doen denken aan de ramp in Zeeland en Zuid-Holland van 1953. Terwijl dit artikel wordt geschreven lopen de metro’s in Frankfurt vol water en woedt er een natuurbrand op Tenerife.

 

Rivierbeddingen

Hoe bereiden we ons voor op wateroverlast en langdurige droogtes? In onze stad zijn er binnen twee jaar zestig nieuwe groene plekken bijgekomen. Er worden wadi’s, vijvers en poelen aangelegd om het water op te vangen voor droge tijden, zoals in het Darwinplantsoen. Wadi’s zijn rivierbeddingen die water kunnen vasthouden. In Park de Meer zijn er drie. Ze hebben een lengte van meer dan driehonderd meter en het hemelwater van omliggende huizen en flats wordt daar naartoe afgevoerd. Het riool, dat ons droge voeten moet houden wordt minder belast.

We wonen in een polder zo’n zes meter onder de zeespiegel en die kán vollopen… Ons riool kan enorme regenval niet aan en helemaal niet als er een asbak filtersigaretten uit een auto in wordt gekieperd. Ook niet door verfresten, olie, condooms, tampons en meer die in de wc-pot verdwijnen of de achteloos op straat geworpen verpakking van een snackje. Mens, zorg goed voor je wereld of zorgt Mens liever voor zichzelf?

Hitte beperk je als tegels uit de tuin verdwijnen en vervangen worden door planten, struiken of een boom zodat de aarde regenwater op kan nemen. Hitte beperk je als je geen cruise of vliegticket boekt, op de fiets stapt en niet in de auto. Groen geeft meer dan koelte, ook op een balkon. Bladgroen is waardoor wij en alle organismen op onze aarde mogen leven.