Op 16 juli gaven honderd kinderen uit Oost een benefietconcert, samen met twintig muzikanten en onder leiding van Abello Cepero Travaglini. Doel van het optreden was om kinderen in Callango, een klein dorpje in de woestijn van Peru, de kans te geven muziekonderwijs te volgen.
Ellen Ros | Foto’s Frank Schoevaart
Bij aanvang van het concert moet iedereen de ogen sluiten en diep ademhalen. Abello gebruikt een gong bij dit meditatief begin. In gedachten legt hij verbinding met Peru. Wat we dan niet weten, is dat op hetzelfde moment hetzelfde concert gegeven wordt in de stad Lima in Peru. De stad waar Abello is geboren.
Het toneel is gevuld met ruim honderd leerlingen, vanaf zeven jaar. Zij spelen op verschillende niveaus, maar kunnen allemaal hun bijdrage leveren aan de muziek van deze middag. Een begeleidend orkest van vrijwillige musici en zangers heeft Abello bij elkaar gezocht door spontaan te werven op allerlei plekken, in kroegen en winkels – met een enthousiasme waarmee hij iedereen over de streep lijkt te kunnen trekken. Hij noemt deze groep ‘Plan B’.
Tweedehands fiets
Abello heeft zichzelf alles geleerd. Als puber was hij niet erg gelukkig en zocht hij naar de zin van het leven. Hij groeide noodgedwongen op bij zijn grootouders in Ica, dichtbij de woestijn, leerde zichzelf gitaar spelen en trad op straat op. Twee grote inspiratiebronnen hebben hem gevormd en ‘de weg gewezen’. Op zijn zestiende hoorde hij een cassettebandje van de Argentijnse zanger/dichter Facundo Cabral en wist onmiddellijk dat hij dit soort gevoelens en gedachten ook in muziek wilde uitdrukken. Ook las hij een boekje van dichter/filosoof Alberto Benavides. Instinctief wist hij dat dit zijn leermeester moest worden. Abello kocht een tweedehands fiets en vertrok naar de plek waar Alberto leeft, in de woestijn. Per ongeluk reed hij naar het oosten – wat zijn dood had kunnen worden. Gelukkig doemde een vrachtwagen vol mijnwerkers op uit het niets en wees hem de juiste weg naar het zuiden. Fietsend langs het laatste dorpje, Callango, kwam hij uiteindelijk aan bij Alberto en verbleef daar twee jaar.
Intieme huiskamer
Abello begon al naam te maken in Peru. Tijdens zijn verblijf bij een vriendin in Lima – hij leidde als troubadour een zwervend bestaan – kwam hij de Nederlandse Nienja tegen. Vrijwel onmiddellijk was hij overtuigd van deze liefde voor het leven. Heel bewust koos hij er dan ook voor met Nienja in 2011 naar Nederland te komen om hier een bestaan op te bouwen.
Hij begon eenvoudig, met gitaarlessen bij leerlingen thuis. Het aantal leerlingen groeide gestaag. Juist omdat Abello originele plekken zocht om aan kinderen les te geven – zoals cafés – kregen zijn muzieklessen meer bekendheid in Oost. Inmiddels heeft hij zijn muziekschool AbelloPeru geopend in de Watergraafsmeer, een intieme huiskamer met overal gitaren aan de wand en bijzondere prenten, mytische figuren die wijzen op zijn interesse in en studie van de Inca-cultuur maar ook naar de mystiek uit de pre-Inca tijd.
Muziekles met een verhaal
Abello laat de muziekboekjes zien die hij zelf heeft ontwikkeld. Notenschrift leren is daarbij niet noodzakelijk. Het muziekboekje is een verhaal, een reis met een van de door hem gekozen figuren uit de Inca-mythologie. Daarmee laat hij zien dat muziek voor hem verbonden is met spiritualiteit, met cultuur en zingeving. Hij leert zijn studenten niet alleen muziek uit zijn thuisland. Tijdens het benefietconcert komen ook andere bekende evergreens en populaire zomerhits langs. Het belangrijkste voor hem is dat alle leerlingen de liedjes kunnen spelen op hun eigen niveau, ook al zijn dat in het begin maar een paar akkoorden. Het liefst houdt hij de leerlingen zo lang mogelijk bij zich. Drie leerlingen, Livia, Jetta en Luuk, heeft hij al zo ver opgeleid dat zij zelf les kunnen geven. Livia en Jetta gaan dit jaar zelf naar Peru om de woestijn te leren kennen en les te geven in Callango.
Stichting AbelloPeru Foundation
Een muziekschool oprichten was voor Abello niet het einddoel. Hij wil met zijn activiteiten in Nederland geld ophalen voor muzieklessen in Peru. Daarom heeft hij dit jaarlijkse evenement opgezet waarbij geld wordt ingezameld voor muzieklessen voor kansarme kinderen in Zuid-Amerika. Het begin is er: elke week rijdt een vrijwilliger met een auto met twaalf gitaren uit Ica naar het kleine dorpje Callango, in de woestijn. Daar wordt op zaterdagochtend gratis les gegeven aan een groepje kinderen. Om dit te kunnen financieren is een aparte stichting opgericht: Stichting AbelloPeru Foundation. Deze stichting beheert donaties uit de benefietconcerten, giften en een deel van de opbrengsten van de gitaarlessen. Op een scherm in de hoek van de zaal kunnen de bezoekers van het concert een indruk krijgen van deze lessen.
Verbondenheid
Met dit derde benefietconcert is ruim € 4000 opgehaald. Nog niet voldoende om een heel jaar de lessen in Callango te kunnen financieren. Extra donaties zijn dus van harte welkom.
Naast de muzieklessen en benefietconcerten hopen Abello en Nienja met hun kinderen en met een grote groep ouders en kinderen van de muziekschool in 2025 een reis naar Peru te kunnen maken. Daarmee kunnen de banden tussen kinderen van hier en Peru worden versterkt en ervaringen worden uitgewisseld. Die verbondenheid door middel van muziek, daar gelooft Abello in.