Donderdagavond 17 november gaat een hele bijzondere worden. In Doka, de ondergrondse listening bar van het Volkshotel, speelt de Engelse band CIEL, de indiepop belofte van dit moment. Het is waarschijnlijk de allerlaatste kans om CIEL in een dergelijke intieme setting live te zien. Ten tijde van dit schrijven zijn er nog zo’n twintig tickets beschikbaar. oost-online sprak alvast met zangeres Michelle Hindriks.

Hester Aalberts

He Michelle, jij spreekt Nederlands!

Klopt. Ik groeide op in Groningen. Ik begon CIEL destijds als soloproject en deed toen onder andere mee aan de Popronde. Inmiddels is CIEL uitgegroeid tot volwaardige band in Brighton waar ik aan dit project werk met bandleden Tim Spencer en Jorge Bela Jimenez.

Hoe ben je in Brighton beland?

Als tiener las ik ooit een artikel over Brighton in een magazine en kwam erachter dat het een ongelofelijke creatieve en muziek georiënteerde stad is. Sindsdien was ik geobsedeerd door Brighton en ik wilde er altijd heen verhuizen. En dat deed ik uiteindelijk ook toen ik 18 was. Ik ging er voor een jaar naartoe om gitaar te studeren. In 2018 heb ik uiteindelijk de stap genomen om definitief te verhuizen en ik heb totaal geen spijt. Ik ontmoette Jorge en we speelden onze eerste show al een maand na mijn verhuizing. Bovendien zijn er super veel gelijkgestemde creatieve mensen in Brighton, ongelofelijk veel grassroots venues die toffe indie bands programmeren. Het is er super makkelijk om met mensen samen te werken.

Hoe voelt het om terug te zijn in Nederland en om in Doka op te treden?

Heel speciaal. Het is echt tof om mijn Engelse en Spaanse bandleden mee naar Nederland te nemen en de band hier te herintroduceren. Het project is aardig veranderd sinds ik naar Engeland ben verhuisd, dus ik ben super enthousiast en vind het tegelijkertijd heel spannend wat de reacties gaan zijn.

Fine Everything is een fantastisch goed nummer. Waar gaat het eigenlijk over?

Het gaat over volwassen worden en niet echt weten hoe je door het leven moet navigeren. De twijfels en moeilijkheden die gepaard gaan met het nemen van levensveranderende beslissingen. En hoe alle mogelijkheden in het leven soms zo overweldigend kunnen voelen.

Hoe zou jij jullie muziek omschrijven?

Mensen vergelijken ons wel eens met Blonde Redhead, PJ Harvey and The Breeders – een super grote eer natuurlijk. Vaak wordt er gezegd dat onze muziek aan de 90’s en grunge doet denken, maar met een moderne sound. Al vind ik het lastig om onze sound te omschrijven, kan ik me daar wel in vinden. Ik denk dat mensen vooral naar de show moeten komen om het zelf te ondervinden.

Van opvolger Baby Don’t You Know hebben jullie opnieuw een clip gemaakt. Hoe komen deze clips tot stand?

De video voor Baby Don’t You Know hebben we zelf gefilmd op een zonnige middag op de bank in mijn woonkamer – voor een green screen, super DIY.  Ik heb vervolgens zelf de video ge-edit en de achtergrondkleuren aangepast. Ik wilde een video maken die in het moment en laagdrempelig voelde en waarin onze persoonlijkheid doorschijnt. Maar die tegelijkertijd esthetisch aantrekkelijk is. Ik houd ervan wanneer kleuren in video’s duidelijk zijn uitgedacht. Door mijn onkunde in editten ziet de video er redelijk lo-fi uit, maar dat draagt alleen maar bij aan de sfeer.

Begin oktober kwam jullie EP Not In The Sun, Nor In The Dark uit. Wanneer kunnen we jullie eerste album tegemoet zien en kan je daar al iets over vertellen?

Daar kunnen we nog niet te veel over vertellen. Wel kunnen we zeggen dat we aan veel nieuw materiaal aan het werken zijn waar we super excited over zijn.

Wat staat de bezoekers aanstaande donderdag te wachten?

Alle opgebouwde energie van dit jaar samengebracht in onze laatste show van dit jaar en onze eerste co-headline show in Amsterdam. We hebben super veel zin om deze avond samen met Smudged te spelen – het is tof om het podium te delen met actieve hardwerkende bands uit de Nederlandse indie scene. We zijn alle drie nooit in Doka geweest, maar hebben gehoord dat het een super toffe plek is – dit wordt een hele speciale avond waarmee we ons jaar afsluiten.