Janet Vlug (1982) woonde al een paar jaar in de Swammerdamstraat zonder zich bewust te zijn van de bewogen geschiedenis van haar buurt. Vijf jaar geleden, aan het begin van de coronapandemie, raakte ze via de gedenkboeken van Rogier Schravendeel en een info-avond op de hoogte van de vele Joodse slachtoffers van de Holocaust uit ‘haar’ buurt. Ze besloot actief te worden in het namen en nummers-project van kunstenares Ida van der Lee. Jaarlijks worden op 4 mei op het pleintje voor haar huis omgekomen buurtgenoten herdacht door middel van door vrijwilligers gemaakte houten naambordjes, die in het stratenpatroon van de buurt worden neergelegd.
In ‘Buurtmensen’ interviewt Fokko Kuik mensen die zich op een positieve manier inzetten voor hun buurt in Oost. Anja van Mil maakt de foto’s.
Ervaring met buurt- of vrijwilligerswerk had ze tot dan toe niet. Als kind op de basisschool in Broek in Waterland – ze groeide daar op in een boerderij – had ze al als droom om later bij Artsen zonder Grenzen te gaan werken. Na haar HBO-V opleiding werkte ze eerst nog een paar jaar als verpleegkundige in het AMC waarna in 2010 haar droom uitkwam. De eerste zeven jaar werkte ze voor Artsen zonder Grenzen ‘in het veld’ in vele crisisgebieden. Tegenwoordig werkt ze op het hoofdkantoor op de Plantage Middenlaan en houdt ze zich voornamelijk bezig met het onderwerp logistieke ziekenhuismanagement in crisisgebieden. Ook in die functie gaat ze nog zo’n vier keer per jaar naar het buitenland.
Het begin van de coronatijd was voor Janet een duidelijke aanleiding om buiten het werk op zoek te gaan naar andere activiteiten. ‘We konden niet naar kantoor en reizen naar het buitenland was helemaal niet meer mogelijk. Dankzij het herdenkingscomité, bestaande uit vier mensen, leerde ik interessante nieuwe mensen in mijn buurt kennen. Dit jaar organiseren we alweer voor de vijfde keer de 4-meiherdenking op het plein en elk jaar weer komen er nieuwe verhalen boven, die we nog niet eerder gehoord hebben. Bijvoorbeeld over een bejaardenhuis op de Ruyschstraat 7, waar destijds ook alle bewoners van zijn afgevoerd naar vernietigingskampen in Duitsland.’
De kinderen van Janet’s zus (10 en 13 jaar) komen al die jaren al trouw naar de herdenking en zijn altijd diep onder de indruk van wat zich in deze buurt heeft afgespeeld. Ook met de nabij gelegen basisschool de Pinksterbloem wordt samengewerkt. In 2022 hebben nabestaanden van de toenmalige slager Lou Wolf uit de buurt hun verhaal gedeeld.
Dit vrijwilligerswerk heeft haar leven duidelijk verrijkt, vindt Janet. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en voel me nu veel meer verbonden met mijn buurt.
Ook dit jaar wordt er weer een oproep gedaan naar belangstellenden om zelf een herdenkingsbordje te maken van een van de 3.000 holocaustslachtoffers uit de buurt. Tot nu toe zijn er 422 gemaakt, dus er zijn er nog veel personen die zo’n persoonlijk monumentje verdienen. Behalve een naambordje hoort er ook een vermelding bij op de landelijke website www.namenennummers.nl. Als je meer wilt weten over de herdenking in de Swammerdambuurt voor dit jaar, kijk dan op www.swammerdambuurt-4-mei-herdenking.nl.