JazzFest Amsterdam laat tijdens het festival de wervelende jazz scene van Amsterdam in al z’n veelzijdigheid zien en horen. Een scene die overloopt van vlammend talent en boeiende musici. Verrassende en nieuwe combinaties zijn vertegenwoordigd op talloze JazzFestpodia in de Indische Buurt. Programmeur Felix Schlarmann brengt Amsterdamse jazzmusici uit verschillende stromingen op één avond samen. Het festival vindt plaats op diverse locaties aan het Timorplein, Javaplein en Javastraat.

Het festival trapt af om 17.00 uur met de swing- en hotjazzband Roaring Cats , die trakteert op een repertoire variërend van Fats Waller tot Cab Calloway en eigen composities. Een van de hoogtepunten is de samenwerking tussen het Large Ensemble van het conservatorium van Amsterdam en de Chileense tenorsaxofonist Melissa Aldana , winnaar van de Thelonious Monk International Jazz Competition.

Anton Goudsmit | Foto Klaas-Jelmer Sixma

Hoogtepunten

Ook de band van Monica Akihary (Boy Edgar Prijs 2023) Boi Akih brengt grensverleggende muziek die een fusie vormt tussen verschillende culturele tradities. Andere hoogtepunten zijn onder meer een spannende muzikale ontmoeting tussen Cato van Dijck (My Baby) en gitarist Anton Goudsmit, en het optreden van saxofonist Jasper Blom en zijn bigband met nieuwe arrangementen van favoriete Ellington-composities. Naast al deze namen kondigt JazzFest Amsterdam ook het gerenommeerde Amerikaanse saxofoonicoon Chris Cheek aan. Als een van de meest gerespecteerde musici uit de internationale jazzscene, brengt Cheek een unieke flair en onmiskenbaar talent met zich mee, samen met gitarist Guillermo Celano en de Amsterdamse bassist Mark Haanstra.

Melissa Aldana

Het programma van JazzFest Amsterdam biedt voor elk wat wils, van de ingetogen klanken van Trio Lembranças (met Femke Smit, Daniel de Moraes en Hermine Deurloo) tot de energieke solodrums van de Puerto Ricaanse drummer en componist Frank Rosaly. De Taiwanese bassist en componist Ping-En Hung brengt een unieke mix van elektronische en akoestische klanken, geïnspireerd door de Chinese filosofie.

Jong Jazztalent

Elk jaar nodigt JazzFest Amsterdam een jong jazztalent uit onder de noemer ‘Jonge Maker’. Deze jonge muzikant krijgt de vrijheid om nieuwe muziek te presenteren tijdens het festival. Net als vorig jaar presenteert het festival in 2024 twee Jonge Makers: River Adomeit en Beatrice Sberna, met als special guest blazer Joris Roelofs.

JazzFest for Kids

Voorafgaand aan het festival presenteert JazzFest om 15.00 en 16.00 uur  het kinderprogramma JazzFest for Kids in de Oba aan het Javaplein. In deze workshop met de titel Coos krijgt de Blues gegeven door zanger en bassist Coos Zwagerman gaan kinderen van 4 tot en met 12 jaar aan de slag met het maken van muziek. Deze workshop is als een muzikaal avontuur dat de concentratie een boost geeft en waarin kinderen de absolute vreugde van muziek luisteren en maken ontdekt.

JazzFest speelt zich af op 16 maart in Cybersoek, Oba Javaplein, Studio/K, Coffee Company, Elthethokerk. Het festivalhart bevindt zich in StayOkay op het Timorplein