Home Dwars nieuws KIDS van Amsterdam: één grote familie

KIDS van Amsterdam: één grote familie

0
De les Afro-dance met meester Aron met overal mooie spiegels

Sinds september 2023 is in het voormalige Soeterijn Theater, behorende bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen, ‘De KIDS van Amsterdam’ gevestigd. Een Stichting die een thuis biedt aan zo’n 250 tot 300 kinderen en tieners in heel Amsterdam. Hier kunnen zij zich in een veilige omgeving ontplooien middels muziek, dans en theater.

Annette Douwes | Foto Frits Wegewijs

Er zijn lessen voor peuters tot kinderen van zeventien jaar. De Stichting bestaat al sinds 2007. Directeur Nathalie Oldenstam onderhoudt de contacten, coördineert en houdt overzicht. Op de werkvloer zijn projectondersteuners Serena Slotboom en Cindy Engelhart de baas. Medewerkers, docenten, kinderen en hun ouders zijn enthousiast en betrokken. Ze voelen zich ‘een familie’.

Onvermoeibaar

Sommige oud-leerlingen delen nu hun talent met beginnersgroepen. Zoals het duo Kiethlan en Xavier, die geven drumles en Afro/house Dance-les. Aron Norbert, hoofddocent Afro Dance, afkomstig uit Kameroen, is danser-choreograaf en docent voor ROC’s. Hij vindt het prachtig om de kinderen zelfbewuster te zien worden. Inmiddels geeft hij hier ook les aan volwassenen.

Tijdens de les Afro Dance (leeftijd 8 – 12) kijk ik mijn ogen uit. Vol overgave en onvermoeibaar volgen de leerlingen de passen die meester Aron hen voor danst. Na de les is het een gezellige boel. Ouders wachten hun kinderen op en iedereen krijgt iets lekkers.

Passie

Gene Oldenstam, 12, danst al vanaf zijn vierde en is nu een van de sterdansers. In 2020 was hij Amsterdammertje van het jaar, net als Adiza Adamu in 2022. Iedereen is trots op hen. Ook Kiki (8) danst hier vanaf haar vierde. Delia en Victoria, twee hartsvriendinnen van negen zijn in september begonnen: ‘Het is héél, héél, héél leuk en cool en je kunt je passie helemaal voelen! Het is gezellig en grappig en we doen soms onze eigen pasjes. Je moet wel een stoer gezicht houden en serieus blijven!’

Una van twaalf zit op moderne dans. Zingen is haar grote passie. ‘Door het dansen kom ik helemaal thuis in mezelf’, zegt ze. Het geeft haar meer lef bij het zingen. Ze houdt van zielige liedjes, bijvoorbeeld Billie Eilish: ‘Uit het leven gegrepen, met toch een goede uitkomst. Dat is hoopgevend’. Ze leert ook dingen van haar vader, zanger en gitarist in een rockband.

Sterrensysteem

Er is veel aandacht voor de individuele kinderen en onderlinge teambuilding. Voor de les is er meestal even een kringgesprek. Zo wordt er nu uitleg gegeven over het nieuwe ‘sterrensysteem’. Elke groep maakt afspraken over gedragscodes waaraan ze zich met zijn allen als groep zullen houden: op tijd zijn, respect voor de docent en voor elkaar, goed luisteren. Als alles goed verloopt, krijgt de groep na de les een ster. In totaal zijn er vijf sterren te behalen, maar wanneer een kind zich niet aan de afspraken houdt verliest de hele groep een ster. Zo krijgen de kinderen structuur mee en leren ze betrouwbaar te zijn. Verjaardagen worden ook gevierd en de jarige krijgt een cadeautje. De hele week door zijn er lessen en de contributie is voor ieder kind zoveel mogelijk betaalbaar gehouden.

Check Stichting de Kids van Amsterdam | 06 1453 0872

Lees ook
♦ Kids van Amsterdam naar nieuwe thuisbasis: KIT Live
♦ Kids van Amsterdam proeven alvast van nieuwe plek