‘Kleuren van Verwondering verbeeldt vrolijke kleuren en sociale saamhorigheid’

0

Komende weken exposeren fotograaf Erna Leussink en kunstenaar Margit Klumpers samen in de Meevaart in de Balistraat. Kleuren van Verwondering is een expositie over Leussinks reis naar Cuba en een ontmoeting tussen haar beeldreportage en Klumpers’ kunst. De kleuren sluiten naadloos op elkaar aan.

Lewis Daniëls

Eigenlijk zou Margit met Erna meegaan naar Cuba. Door de coronacrisis zag ze daar op het laatst van af. ‘Ik wilde heel graag, maar durfde het niet aan. De situatie was me nog te onzeker.’ Erna moest na aankomst in Cuba ook een drempel over. ‘Normaal pak ik meteen mijn camera. Fotografie is mijn bezieling en een manier om me te uiten. In Cuba liep ik twee dagen rond met een open mond van verbazing voordat ik een foto nam. Cuba heeft een ontzettend gevarieerde maatschappij met een palet van vrolijke kleuren en enorme sociale saamhorigheid.’

Leussink begon in 1994 met de fotoacademie en werkte na het afronden van haar studie als freelancer. Ze houdt ook creatieve workshops in Oost. Tijdens haar reis ontstond het idee om een foto-expositie te houden en die aan te vullen met Margits kunst.’ Ze had toen nog geen concreet plan. ‘Ik fotografeer intuïtief en beslis later wat ik daarmee doe. Wél probeerde ik het dagelijks leven in Cuba te verbeelden. Portretfoto’s maken was soms moeilijk. Veel mensen droegen mondkapjes.’

Margits is docent kunstzinnige vormgeving. Haar epictalesart is het succesvolle vervolg van haar epicfails werk, een woordspelinkje. ‘Ik maak sinds vier jaar kunst en vond de aanloop moeilijk.’ Voor die tijd ontwierp ze winterjassen. Momenteel maakt ze unicorn slices, stukjes eenhoorn die onder een microscoop zijn gelegd. De afbeeldingen zijn daarom rond. Haar werk heeft geen verhaal of uitleg. ‘Dat is aan de persoon die ernaar kijkt. Ik probeer in mijn werk een droomwereld te veinzen.’ De macrofoto’s van haar kunst print ze maximaal vijf keer om de hoeveelheid beperkt te houden.

Erna en Margit leerden elkaar op een kunstbeurs kennen. Behalve waardering voor hun werk hadden ze ook meteen een klik.  Ze besloten samen creatieve workshops te geven. Voor Margit zijn Erna’s foto’s een inspiratiebron. ‘Ze zoekt de grenzen van kleur, licht en schaduw en combineert dat. In mijn kunst doe ik dat ook door het combineren van de drie basiskleuren en daarmee te experimenteren.’ Erna ziet in het werk van Margit nog meer mogelijkheden voor haar fotografie. ‘Ik heb ontdekt dat ik de grenzen tussen licht, schaduw en kleur nog meer kan oprekken.’

Kleuren van Verwondering is van zaterdag 24 mei tot vrijdag 8 juli te zien in De Meevaart in de Balistraat.