Home Eten&Drinken Koken met Marijke | Vegetarische moussaka

Koken met Marijke | Vegetarische moussaka

0

Aubergines vond ik vroeger altijd een moeilijke groente. Dat komt doordat ze niet uit de tijd kwamen waarin ik van mijn moeder leerde koken. Ik moest alle wijsheid uit recepten en kookboeken halen. ‘Snijden, bestrooien met zout, uit laten lekken.’ Bij mij lekte er niks. Of: ‘bestrijken met olie en bakken in de oven of de pan.’ Moddervette plakken of zeemleren lapjes hield ik over. Maar nu heb ik een methode gevonden waarmee de aubergines sappig en smakelijk blijven. Daarmee maak ik deze moussaka met bechamelsaus.

Marijke Bakker | Illustratie Afra Barentz

Moussaka, een van oorsprong Grieks gerecht, wordt meestal bereid met lamsgehakt, maar dit mengsel van quinoa en zwarte linzen is daar een goede vegetarische vervanging van. Je kunt het makkelijk van tevoren bereiden. Het is een prima gerecht voor als je gasten verwacht. Je bewaart de moussaka dan in de koelkast. Als je gasten arriveren schuif je hem een half uur in de oven en kun je aan tafel.

Voor 4 personen

100 gram quinoa
100 gram zwarte linzen
1 ui
3 teentjes knoflook
2 aubergines
300 ml gezeefde tomaten uit pak of blik
sap van een halve citroen

Voor de bechamelsaus
0,5 liter melk
50 gram bloem
50 gram boter
200 gram geraspte oude kaas of parmezaanse kaas
2 eieren
olijfolie
tijm, kaneel, zout, peper, nootmuskaat

 

Verhit de oven op 195 graden. Kook de linzen en de quinoa apart gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd de aubergines in de lengte in zes plakken van ongeveer een centimeter dik. Neem een grote pan met ruim kokend water en doe er een scheut olijfolie in. Blancheer de aubergineplakken twee minuten in het water, laat ze dan uitlekken in een zeef. Ze zijn nu een beetje vettig. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier bedekte ovenplaat en doe ze tien minuten in de oven tot ze een beetje kleuren.

Snijd intussen de ui en de knoflook en fruit die zacht in wat olie. Voeg na zes minuten de tijm, de tomatensaus en het citroensap toe. Laat garen. Voeg de gare quinoa en de linzen, een theelepel kaneel, zout en peper toe.

Neem een ruime, ingevette ovenschaal en doe het linzenmengsel erin. Leg de schijven aubergine er dakpansgewijs op.

Maak nu de bechamelsaus. Smelt de boter, meng met de bloem en doe beetje bij beetje de koude melk erbij. Roer er de geraspte kaas door en maak af op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Ten slotte roer je er de twee losgeklopte eieren door.

Doe de saus bovenop de aubergines. Zet de schaal in de oven en bak dertig minuten. Let op dat de bovenkant niet te bruin wordt. Mocht dat gebeuren, leg er dan een stukje aluminiumfolie overheen.

Met dit gerecht zijn aubergines voor mij een makkelijke groente geworden. En dat niet alleen: ze zijn ook erg lekker zo.