Home IJopener Koken met Marijke | Wortelen zoet en hartig

Koken met Marijke | Wortelen zoet en hartig

0

Een neefje van mij had als baby een oranje neuspunt omdat hij van zijn moeder elke dag wortelpuree kreeg. De caroteen uit de worteltjes hoopte zich op in zijn neusje, dat was een grappig gezicht. Worteltjes zijn van zichzelf licht zoet en daarom heel geschikt om als eerste groente aan baby’s te geven. Dat leidt meestal tot levenslange waardering van wortelen als groente, zelden ben ik iemand tegengekomen die geen wortelen lust.

Marijke Bakker | Illustratie Afra Barentz

Deze keer twee wortelrecepten, een zoet en een hartig.

Wortelsoep

Ingrediënten voor 4 personen

500 gram wortelen
3 eetlepels zonnebloemolie
1 ui
1 tomaat
1 theelepel ketoembar
1 liter groentebouillon van een blokje
wat gehakte peterselie of verse koriander
olijfolie of crème fraîche

Snijd de ui in blokjes en fruit die aan in een paar eetlepels zonnebloemolie. Voeg de ketoembar toe, en na 5 minuten de ontvelde en in blokjes gesneden tomaat. Maak de wortels schoon en snijd die in schijfjes, voeg toe samen met de bouillon. Laat 20 minuten zachtjes koken tot de wortels helemaal gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer. Is de soep te dik, verdun hem dan met nog wat bouillon. Is hij te dun, dan mix je een gekookt aardappeltje mee. Strooi er gehakte peterselie of koriander erover. Koriander gaat goed samen met wortel, maar niet iedereen houdt daarvan. Schep de soep in kommen en voeg naar smaak een scheutje olijfolie of een lepeltje crème fraîche toe.

Italiaanse wortelcake

Ingrediënten

300 gram geraspte wortel
4 eieren
250 gram amandelmeel
200 gram suiker
70 ml zonnebloemolie
snufje zout
1 volle eetlepel zelfrijzend bakmeel
geraspte schil van een onbespoten citroen en een sinaasappel
bloem of fijngemalen beschuit om in de bakvorm te strooien
1 eetlepel blanke amandelen of pijnboompitten
eventueel poedersuiker en citroensap voor een glazuurlaagje

Verwarm de oven op 180 graden.

Klop de eieren schuimig en voeg al kloppende de suiker en een snuf zout toe, tot er stijve pieken ontstaan. Spatel nu de geraspte wortelen, het amandelmeel, het citrusrasp en de zonnebloemolie voorzichtig door de massa: het moet luchtig blijven. Bestrooi een ingevet bakblik met bloem of beschuitkruim. Zelf gebruik ik altijd een laag bakblik van 25 x 30 cm, maar je kunt ook een cakevorm gebruiken. Stort de massa erin, strijk glad en bestrooi de bovenkant met de amandelen of pijnboompitten. Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar. Gebruik je een cakevorm, zet de oven dan lager (170 graden), bak iets langer (40-45 minuten) en gebruik een breinaald om te controleren of de cake gaar is.

Laat de taart/cake afkoelen. Je kunt hem nog met citroenglazuur versieren, dat maakt het gerecht wel zoeter. Voor een glutenvrije variant vervang je het zelfrijzend bakmeel door een eetlepel maïzena.

Een heerlijk dessert bij een kopje espresso en een glaasje amaretto!