Middenin de Betuwe ligt kwekerij Streekvis. Aquacultuur-bioloog Jelle Busscher droomde ervan een eigen viskwekerij op te zetten en dat is hem uitstekend gelukt. Om bij het eindproduct te beginnen: Streekvis kweekt donders lekkere beekridder, ook wel trekzalm genoemd. Die is licht zalmroze van kleur, de structuur is zeer mals en de smaak is zo delicaat dat de vis al op menukaarten van sterrenrestaurants prijkt.

Dit Betuwse streekproduct is hét lokale alternatief voor zalm. Streekvis kreeg een keurmerk van GoodFish, de organisatie die streeft naar 100% duurzame vis. Dit keurmerk verdiende Jelle door de trekzalm super duurzaam te kweken. Van eitje tot volwassen vis: alles groeit in de kwekerij, dus geen transport. De vis is antibiotica- en chemicaliënvrij, en het voer is niet genetisch gemodifieerd. Het water wordt gezuiverd en steeds hergebruikt. Bovendien is het voergebruik heel efficiënt, waardoor een kilo beekridder maar 950 gram voedsel nodig heeft, tegen twee tot vijf kilo voor ‘gewone’ kweekzalm.

Het belangrijkste is natuurlijk de smaak, en daar werden we heel enthousiast van, jij hopelijk ook!

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat