Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | Mais

Koken uit de Krat | Mais

0
Recept | Varkensschnitzel met mais-aardappelpuree en broccoli met chili-limoenolie.

KratAls onze moeder in een goede bui was maakte ze op zaterdagavond popcorn. We vonden het iedere keer weer een geweldige truc. Een klein scheutje zonnebloemolie in de pan, heet laten worden, gedroogde maiskorrels erbij, deksel erop en dan wachten op het ploink, ploink, ploink dat zou volgen. Popcorn! Ook de beste popcorn in de bioscoop kwam daar nooit overheen.

Popcorn is dus gepofte mais en maar een van de vele verschijningsvormen. In veel landen is mais de basis van een maaltijd. Polenta in Italië, fufu of ugali in West- en Oost-Afrika, tortilla in Mexico.

Wereldwijd is de opbrengst van mais meer dan die van tarwe of rijst, al eindigt de meeste mais als veevoer.

Een wonder van een gewas is het, want ze verenigt het mannelijk en vrouwelijke in zich. De pluim bovenop de maisstengel is de mannelijke bloem, terwijl de vrouwelijke bloem lager op de stengel groeit: het is de top van de kolven. De mannelijke bloem laat stuifmeel vallen op de vrouwelijk: et voilá, bevrucht!

Inger Boxsem en het Team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat