Home Eten&Drinken Koken uit de krat: Boerenkool

Koken uit de krat: Boerenkool

0
Recept Boerenkool-bataatstamppot met rookworst en piccalilly van Kesbeke.

Boerenkool is eigenlijk een ontoereikende naam. Deze kool heeft namelijk geen kool: zo’n kunstig gevouwen bol van strak gevormde bladeren. Boerenkool bestaat alleen uit gekrulde blad. De Latijnse taxonomische naam is beter: brassica acaphela, wat in het oud-Grieks zoveel betekent als kool zonder hoofd.

Enfin, boerenkool is niet populair, in Europa is Nederland eigenlijk nog de enige teler. In Spanje, Portugal en Italië wil men de robuuste broer wel eten: die kennen wij als cavolo nero.

Het is bij uitstek een wintergroente, de boerenkool gedijt prima bij lage temperaturen. Sterker nog, na een nachtje (lichte) vorst is boerenkool alleen maar smakelijker, doordat de vorst het zetmeel in de bladeren omzet in suiker.

Gelukkig hebben we in Nederland boerenkool nog ruim tot onze beschikking. De groenten is ook echt tot meer in staat dan het vullen van een traditionele stamppot. Hij leent zich ook uitstekend voor roerbakken, laat zich gewillig omvormen tot pesto en maakt een geweldig winterse soep als caldo verde.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat