Waar sommige koks halve pagina’s aan ingrediënten gebruiken is de Italiaanse keuken van grote eenvoud. Ze volstaat niet zelden met vijf ingrediënten, drie als het moet, denk maar aan spaghetti aglio e olio.

Deze Italiaanse eenvoud wordt ook wel de ‘cucina povera’ genoemd; keuken van de armen. Grote delen van Italië bestonden eeuwenlang uit boerengemeenschappen, waar gekookt werd met wat er van het land kwam, of van gisteren over was. Denk aan panzanella, de salade met brood en tomaat. De pangrattato -geroosterde broodkruimels- als alternatief voor de kostbare Parmezaanse kaas.

Nu is cucina povera een nogal denigrerende term, want de mama’s van deze keuken zouden op altaars door de stad moeten worden gedragen, zó inventief waren zij, met zo weinig ingrediënten.

Het helpt natuurlijk als die van topkwaliteit zijn. Een van de klassiekers uit de cucina povera is bonenpuree. Bonen fijnmaken met verse knoflook, goede olijfolie en voor wie wil een kneep citroen, wat rozemarijn misschien. Deze puree kan perfect in de Italiaanse keuken gegeten worden als alternatief voor pasta.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat