Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: De magische smaakmaker

Koken uit de Krat: De magische smaakmaker

0
Recept Linzenbowl met burnt broccoli, tahindressing en een eitje.

Zelfs als je elke dag praat over ingrediënten en smaakcombinaties probeert zoals wij, valt er altijd iets nieuws te ontdekken. Een beproefd recept als bolognesesaus smaakt elke keer anders, afhankelijk van het weer, de keuze voor de tomaten en de wijn en het geduld dat je erin stopt. Een potje reizen wil altijd helpen als het gaat om nieuwe smaakcombinaties. Zo ontdekten we peer met pecorino in Italië en de springerige verliefdheid van koriander op munt in Vietnam.

Yotam Ottolenghi danken we voor veel dingen, maar bovenal voor zijn recepten die ons tijdelijk verslaafd maakten aan tahin (Arabisch) of techina (Hebreeuws). Sesampasta (Nederlands) is de magische smaakmaker voor onder andere zelfgemaakte humus en baba ganoush. Tahin is wel een gevalletje hard-to-get: als de pasta enige tijd staat komt de olie boven drijven en moet je serieus mengwerk verrichten om de substantie weer vloeibaar te krijgen. Maar dan… Je proeft noten, sesam uiteraard, umami door het roosteren van de zaadjes, iets fris van de citroen, iets pittigs. Nou ja, snel zelf proberen om het te ervaren!

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat