In 2018 was de poké bowl het meest bestelde gerecht bij maaltijdbezorgers, en dat wapenfeit impliceerde vaste voet aan de voedselgrond. Het zal toen nog de klassieke pokébowl zijn geweest, afkomstig uit Hawaï. Poké betekent zoveel als ‘in stukken snijden’, en dat is tenslotte wat je doet bij het samenstellen van een poké bowl.
De originele versie uit Hawaï ging uit van rijst met stukjes tonijn of octopus en wat groenten, op smaak gebracht met soja, bosui en sesamolie. Inmiddels schieten de pokébowl-afhaaladressen als paddenstoelen uit de grond, worden allerlei exotische varianten geserveerd en ook in supermarkten komen we – soms merkwaardige – versies tegen. De Buddha-bowl – in een vegetarische of veganistische uitvoering – is een serieuze runner up, we zagen zelfs al zoete varianten, met kokosrijst, mango en papaja.
Bon, ook wij vinden het ook leuk een variatie op dit thema te maken. Maar dan wel met duurzame producten, uit Nederland én uit het seizoen uiteraard.
Inger Boxem en het team van de Krat
Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat