Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | De rijkdom van de Indiase keuken

Koken uit de Krat | De rijkdom van de Indiase keuken

0
Recept | Indiase linzendahl met yacon-muntraita en naanbrood.

Wij spraken optimistisch over onze ‘India-krat’. Alsof we in één week ooit recht kunnen doen aan de diversiteit en rijkdom van de Indiase keuken. Een kookboek als ‘The Curry Guy’ (tip!) bevat al meer dan honderd recepten voor curry.

De Indiase keuken verschilt per regio. Naan en chapati’s in het noorden, rijst in het oosten bijvoorbeeld. Ook de verschillende religies hebben nogal wat invloed. Hoewel India een seculiere staat is, verklaart het -meest voorkomende- hindoeïsme de koe heilig. Moslims eten wel rundvlees, maar met de opkomst van de fanatiek hindoeïstische BJP partij, wordt dat ze behoorlijk lastig gemaakt.

De melk van de koe mag wel worden gebruikt, misschien ingegeven door praktische overwegingen. Melk, ook in de vorm van paneer, of yoghurt is een mooie aanvulling op de vooral vegetarische keuken van India. En er worden veel peulvruchten gegeten!

In India krijg je gerechten vaak gepresenteerd als thali, een schotel met daarop

verschillende bakjes, gevuld met zoete, zure, zoute en bittere schotels. De beroemde Indiase chutneys en yoghurtgerechten zoals lassi en raïta neutraliseren de spicy curries.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat