Of men nu de vegan kebab, de hotdogs of de kipburgers eet uit de Krat, voor alle drie hebben we een culi-tip: gekaramelliseerde ui. Ui is zo’n nederig ingrediënt, maar waar zouden we zonder zijn in de keuken? Als je te lang over deze vraag doordenkt kom je in de meest vreselijke dilemma’s terecht. Wat kun je absoluut niet missen in de keuken: knoflook of ui? Ui of citroen? Citroen of olijfolie? Wij komen er niet uit.
Snij de ui in kwarten of ringen. Je houdt een kwart over van waarmee je begint. Gele ui wordt lekker zoet. Verhit een klontje boter of olijfolie, op middelhoog vuur. Zet de ui zacht aan, maar zorg dat de ui niet verkleurt. Voeg zout toe. Na een minuut of 5, 6 is je ui waarschijnlijk glazig. Dan is het de kunst de ui zo te bakken en om te scheppen, dat hij bruin van kleur wordt, maar niet verbrandt. Voeg eventueel wat water toe. Extra smaakmakers: tijm, bouillon, balsamico…verzin het maar. Het karamelliseren duurt zo’n twintig tot veertig minuten. Maar dan: troost op het bord. Lekker bij vrijwel alles.
Inger Boxsem en het team van de Krat
Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat