Het is goed dat westerse landen zich -eindelijk- rekenschap geven van de ellende die kolonisering teweeg heeft gebracht. Slavenhandel, roofkunst, uitbuiting van grondstoffen en bevolking; er is weinig goeds uit voort gekomen. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen: het mengen van de keukens, de invloed die verschillende eetculturen op elkaar hadden heeft wel tot mooie dingen geleid.
De Nederlandse nasi en saté zijn afgeleiden van Indonesische gerechten, de keukens van Vietnam en Frankrijk flirtten met elkaar en de Indiase keuken is in Europa goed ingeburgerd. Zo heb je het mooie Brits-Indiase gerecht: kedgeree.
De oerversie bestaat uit gekruide rijst, met toevoeging van een gekookt ei en/of gerookte vis, meestal haddock. Die laatste kwam niet uit de lucht vallen, want gerookte schelvis stond ook apart op het menu bij het full English breakfast. Let wel: oorspronkelijk was kedgeree dus een ontbijtgerecht. Nu is dat misschien functioneel bij een forse kater, maar wij eten kedgeree toch vooral graag ’s avonds. De Indiase wortels van het gerecht vind je terug in de gekruide rijst: hier is onder andere kerrie madras in verwerkt.
Inger Boxsem en het team van de Krat.
Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat