Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: ‘Kon ’t ook een tikkie minder?’

Koken uit de Krat: ‘Kon ’t ook een tikkie minder?’

0
Recept: Homemade grillworst met Opperdoezer aardappelen en coleslaw.

Rebel Farmer Jeroen zat oorspronkelijk in de watermeloenen. Heerlijk product, dat hij in zijn geboorteland Nicaragua produceerde en verscheepte naar Nederland. Maar af en toe knaagde er iets: er was zoveel water nodig om de meloenen te produceren, zoveel kunstmest, zoveel diesel om de meloenen op de plaats van bestemming te krijgen. Kon ’t ook een tikkie minder? Jeroen wilde iets anders. Minder mest, minder water, minder bestrijdingsmiddelen. Aangekomen in Nederland begon Jeroen aan een project urban farming.

In een oud kantoorgebouw in Den Haag kweekt hij nu microcressen in grote bakken. Kiemen met kleine blaadjes die smaken als mosterd, broccoli, radijs. Lekker in je soep, smoothie, op je pizza, tussen je bagel, noem maar op. Hij gebruikt biologische grond, biologische zaden en de cressen groeien zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Het SKAL-keurmerk voor biologische teelt is onderweg: SKAL certificeert eigenlijk alleen als ze de volle grond kunnen beoordelen waar de planten op groeit. Maar zeg nou eerlijk: de ruimtebesparing van urban farming is ook wat waard. ‘Het komt wel goed met dat keurmerk’, denkt Jeroen. ‘Biologischer dan dit wordt het niet.’

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept Het recept wordt je aangeboden door de Krat