Home Kunst Maximaal Minimaal

Maximaal Minimaal

Werk van Wladimir Zwaagstra te zien bij Factor IJ

0

Polderlicht presenteert schilderijen en zeefdrukken, geselecteerd uit de nalatenschap van kunstenaar Wladimir Zwaagstra (1937 – 2019). In de jaren 1970-’80 maakte Zwaagstra minimal art, nauwgezet met grote precisie: zó moest het – en niet anders. De tentoonstelling is van 14 oktober tot 12 november te zien in Factor IJ.

Vorig jaar najaar organiseerde Polderlicht de tentoonstelling Less Is More met minimalistische kunst in Factor IJ. Wladimir Zwaagstra was een van de pakweg twintig kunstenaars wiens werk te zien was. Bij de opening waren enkele familieleden van de in 2019 overleden kunstenaar aanwezig. Zij gaven aan meer dan genoeg moois van Zwaagstra in huis te hebben voor een vervolg-expositie. Daarop selecteerde Polderlicht de mooiste werken uit Zwaagstra’s meest minimalistische en veruit beste periode: de jaren 70 en 80.

Wladimir Zwaagstra Plex (lak op hout 1969)

Na zijn studie aan wat later de Gerrit Rietveld Academie werd genoemd, werkte Wladimir Zwaagstra (Amsterdam, 1937) enige tijd in een losse, ‘wilde’ stijl, verwant aan het Amerikaanse abstract expressionisme. Gaandeweg begon hij die wilde stijlelementen te ‘bedwingen’, met strakke buitenvormen en/of kaarsrechte lijnen. Het was het begin van een ontwikkeling die rond 1970 leidde tot pure geometrische abstractie. Zwaagstra vond zijn draai in deze stijl en zou die bijna twintig jaar blijven hanteren. En niet zonder succes: zijn schilderijen en zeefdrukken werden steeds meer gewaardeerd en verkocht. Ook kreeg hij de nodige opdrachten voor wandschilderingen en -panelen.

Zwaagstra kon zijn stijgende ‘marktwaarde’ echter moeilijk rijmen met zijn socialistisch- communistische opvattingen. Hij verruilde de grote stad voor Friesland en werkte de rest van zijn leven in relatieve luwte. Drie jaar geleden, na een lang ziekbed, overleed hij in Harlingen.

Wladimir Zwaagstra Grafiek 1975

Zwaagstra’s concrete kunst uit de jaren ’70 en ’80 wordt gekenmerkt door composities van strak opgezette, monochrome vormen in zwart-wit of een beperkt aantal kleuren. Het haakt aan bij de in die jaren in zwang zijnde, voornamelijk Amerikaanse, minimal art. Soms wordt diepte gesuggereerd – het werk heeft dan raakvlakken met de optical art. Zwaagstra werkte graag groot. Kleinere schilderijen waren vaak voorstudies voor veel forsere exemplaren. Twee bij twee meter was geen uitzondering. (“Ik moet altijd van die grote jongens maken.”) Zijn werk is minimal to the max, het is maximaal minimaal.

De expositie wordt geopend op vrijdag 14 oktober van 17.00 tot 20.00 uur met de presentatie van Zwaagstra’s werk op Digitaal KunstBeheer. En Frank Wiebenga (piano) speelt Philip Glass.

Maximaal Minimaal | schilderijen en zeefdrukken van Wladimir Zwaagstra van 14 oktober t/m 12 november | Factor IJ, Pampuslaan 11 (IJburg) Amsterdam

Curatoren: Loes Diephuis en John Prop (Polderlicht) | www.polderlicht.com

Wladimir Zwaagstra Figuur (zeefdruk 1974)