Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Opperdoezer Ronde

Koken uit de Krat: Opperdoezer Ronde

0
Recept | Aardappelsalade van Opperdoezer Ronde met sperziebonen, gele paprika en oude kaas.

Al in 1865 groeiden er aardappels in het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. De zavelgrond daar – een grond die meer uit zand dan uit klei bestaat – is de ideale omgeving voor deze aardappel. Een paradepaardje, de aardappel heeft van de EU het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming gekregen, waardoor die nu collega is van bijvoorbeeld Griekse feta en ham uit Parma.

Alleen in Opperdoes mogen de aardappels geteeld worden, op een bepaalde manier. Zo worden ze met de hand geoogst. Bovendien is de Opperdoezer Ronde een van de weinige aardappels die niet gemuteerd, veredeld of aangepast is. Daarom smaakt de romige en vaste aardappel nog hetzelfde als in 1865, goed nieuws in dit geval.

We zijn ook dol op de Opperdoezer Ronde omdat het een van de eerste aardappels is die gerooid wordt, meestal eind mei, begin juni. De klassieke bereiding is: de aardappels schrappen, koken en opdienen met een botersausje, maar eerlijk gezegd koken wij ze gewoon in de schil. Als je ze tegen komt, kan je er maar beter van genieten, want de Opperdoezers zijn een seizoensproduct: in oktober zijn ze op.

Inger Boxsem en het team van De Krat.

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat