Orzo is een populaire pasta, maar wel een die voor verwarring kan zorgen. Orzo ziet eruit als rijst – daarom noemen ze het in Italië ook wel riso, of risoni – maar ís een pasta, terwijl het woord orzo weer Italiaans is voor gerst. Dat komt weer omdat de vorm van orzo lijkt op die van een gerstekorrel.

Op Sicilië zul je orzo vooral in soepen vinden, maar inmiddels vond deze pasta ook haar weg naar ander pastagerechten, zoals risotto, die dan voor de gelegenheid wordt omgenaamd naar orzotto.

We dienen ook nog te vermelden dat orzo ook elders wordt geserveerd, zoals in de Turkse keuken voor het maken van pilav, en in de Griekse, waar het dan weer kritharaki heet… volg je het nog?

Enfin, belangrijker is dat je met orzo vrij snel een voedzame, smeuïge, geruststellende maaltijd op tafel kunt zetten. Je kunt bijvoorbeeld op de Griekse toer gaan, met paprika, tomaatjes (het kan nog even!), wat zilte groenten, en al naar gelang je voorkeur met kipgyros, of (vegan) witte kaas. Alles bij elkaar een fijne nazomerdis.

Inger Boxsem en Het Crisp weekbox team

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat