Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Orzotto

Koken uit de Krat: Orzotto

0
Recept Orzotto met katenspek, spinazie, bleekselderij en citroen.

Italië kent ontelbare varianten pasta, en waarschijnlijk is een leven niet genoeg om ze allemaal uit te proberen. Wij kunnen geen Italiaanse supermarkt of gastronomia bezoeken zonder te kijken naar ons onbekende varianten. Zo leerden we conchiglie kennen bijvoorbeeld, de fotogenieke open schelpen. In de Marche stond vaak strozzopretti op de menukaart, een afschrikwekkende naam, want het betekent ongeveer zoiets als ‘priesterwurger’.

Lekker was de pasta wel, met een heerlijk pittige én romige saus. Als standaardregel kun je aanhouden dat dunne, heel vloeibare sauzen worden gegeten met de kleinste of dunste soorten pasta als spaghetti en linguine. Grovere sauzen, waar stukjes groenten, vlees of vis in zitten doen het beter met wat grovere vormen, waar de saus zich dan in kan nestelen.

Orzo ziet eruit als rijst, maar is gewoon pasta. Om de verwarring groter te maken noemen de Italianen orzo ook wel riso. Het is een lekkere pasta voor in de soep en, omdat de kooktijd niet lang is, ook heel geschikt voor het maken van risotto. Vandaar: orzotto.

Eet smakelijk!

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat