Een tafel vol mezze is een van de geweldige culinaire tradities rond de Middellandse zee. Of je nou vakantie houdt op een Grieks eiland, een stedentrip doet naar Istanbul, of je verdiept in de Libanese keuken: overal kom je mezze tegen. Het is de naam voor een verzameling hapjes die je eet als voorgerecht.
Uiteraard kent iedere streek zijn eigen variant, maar er zijn constanten. Baba ganoush hoort daartoe, de heerlijke salade van rokerig gegrilde aubergine. Humus is ook vrijwel altijd aanwezig, labneh (uitgelekte Griekse of Turkse yoghurt), en natuurlijk: flatbread; ideaal om de mezze mee te dippen. Verder kun je mezze uitbreiden met falafel, tabouleh of fattoush -de populaire groentesalade. In het Midden-Oosten complementeren ze soms een maaltijd door na de mezze een stukje gegrilde vis of kip te serveren.
Wij ‘verkaasden’ een Libanese aardappelsalade door de hoeveelheid te vergroten en samen met de vis of halloumi te serveren.
Inger Boxsem en het team van de Krat
Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat