Terwijl Nederlanders gemiddeld zo’n vier kilo rijst per jaar eten, is dat op veel andere plaatsen meer dan vijftig kilo! Met rijst als ontbijt, lunch en avondeten schiet het wel op natuurlijk.
In grote delen van het Midden-Oosten en Azië is pilav een terugkerend onderdeel van de keuken. In de basis is pilav (rijst in het oud-Perzisch) rijst, die met wat ui en knoflook kort wordt gebakken, en daarna gaar gestoomd in een (vlees)bouillon. Verder kun je daar allerhande smaakmakers aan toevoegen, zoals saffraan, kaneel of kardemom.
Anders dan bij risotto is het eigenlijk verboden om de rijst nog te roeren, en de korrel moet mooi droog worden, niet smeuïg blijven. Vervolgens kan de pilav worden opgetuigd met bijvoorbeeld kip, of restjes rundvlees, en versierd met alle mogelijk groene kruiden.
Zeer geoefende pilav-kokers herken je aan de knapperige korst die zich onderin de pan vormt, doordat je niet roert. Net als bij paella. Die rijst met knapperige korst kan weer een gerecht op zich worden: tah dig, wat zoveel betekent als bodem. Je kunt er zo veel meer mee dan je in eerste instantie misschien denkt!
Inger Boxem en het team van de Krat
Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat