Het woord ‘archeofyt’ is een aanduiding voor planten die voor 1492 al in Europa groeiden, en een samentrekking van het Griekse archeios (oud) en phytón (plant). Dit leerde een bescheiden studie naar de eigenaardigheden van zomerpostelein, wat overigens geen familie is van de winterpostelein, maar dat laten we voor wat het is.
Het jaartal 1492 is niet toevallig gekozen. Vanaf dat moment brachten de ontdekkingsreizigers allerlei exotische vruchten en groenten mee. Die heten dan natuurlijk neofyt, maar goed, we zijn hier niet met een cursus woordenschat bezig.
Zomerpostelein heeft een beetje vettig blad en in de smaak een zuurtje. Lekker als je het roerbakt en in een salade als blad. Haarlemmerolie voor allerlei kwalen: diarree, insectenbeten, slapeloosheid en kwade geesten. Vooral dat laatste lijkt ons reuze praktisch. Het meeste van deze informatie betrokken wij trouwens van de website van het onvolprezen Mergenmetz: serieuze én genereuze moestuiniers die een schat aan groenteninformatie delen. Voor nieuwsgierige lekkerbekken een aanrader!
Inger Boxsem en het team van de Krat
Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat