Even het spotlicht op de Marten de Roon onder de groenten: selderij. Net als deze middenvelder niet per se saai, maar onopvallend, tikje ondergewaardeerd misschien zelfs, en toch onmisbaar voor de teamprestatie. Selderij.

Elke topchef zal bevestigen dat je zonder deze plant eigenlijk niet kunt koken. Geen saus of soep zonder mirepoix of soffrito, de magische drie-eenheid van ui, wortel en bleekselderij. Ook in de Nederlandse keuken ondersteunt selderij menig soepje en puree.

De selderijfamilie kent het kruid, de stengel en de knol. Allemaal inzetbaar voor diverse doeleinden. Beetje prozaïsch misschien (er zijn mensen die de geur niet verdragen omdat ze die associëren met landerige zondagmiddagen waarop groentesoep werd geserveerd), maar, elke winterzware aardappelpuree wordt lentefris door een deel aardappels te vervangen door selderijknol.

Verder helpt selderij de spijsvertering en is het vochtafdrijvend, wat de groente in sommige kringen een sterrenstatus heeft bezorgd. Het sap gaat voor 7,50 € over de toonbank (ja, echt), maar met een goede blender kom je zelf ook een heel eind.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat