In feite zouden in deze tijd van het jaar de groente-afdelingen grotendeels door tuinbonen bezet moeten zijn: het is nu volop tuinbonentijd. Zo ongeveer van april tot eind augustus zijn er tuinbonen van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Toch lijkt de tuinboon publiek te verliezen.

Het is zoveel werk, moppert men. Klopt wel een beetje. Nog een paar jaar geleden schoten de Krat-kinderen ons te hulp, maar die zijn ondertussen zo groot dat we ze niet meer weten te strikken. Ons rest niets meer dan in weemoed terugzien op die momenten van gezinsarbeid. Maar eerlijk gezegd houden we juist van dit klusje. Het is meditatief, en zeker als je knetterverse tuinbonen hebt ook een fysiek genot. De binnenkant van de peulen voelen als dons, zo zacht.

Een paar handige weetjes over dit zomerboontje: de peulen moeten stevig aanvoelen, anders zijn de bonen al oud. Dop ze kort van tevoren, als de bonen eenmaal uit de schil zijn verkleuren ze snel. Voor de fijnproevers is het misschien de moeite waard om de bonen dubbel te doppen, ze verliezen dan ook iets van hun bitterheid. Tot slot: reken op 750 gram peulen per persoon en kook ze niet te lang!

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat