Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: zuur, zoet, zout, bitter of umami

Koken uit de Krat: zuur, zoet, zout, bitter of umami

0
Recept | bloemkoolrisotto met zonnebloemcrunch en salade.

Voedsel kan zuur, zoet, zout, bitter zijn, of umami hebben, een Japans woord dat zoiets betekent als ‘heerlijk’, ‘smakelijk’. Dat is niet de enige factor die bepaalt of je het lekker vindt. De meeste ‘smaak’ verzamel je met je neus. Iedereen die wel eens een fikse verkoudheid heeft gehad weet dat.

Voor het gemak laten we buiten beschouwing hoeveel sfeer, gezelschap, of locatie een rol speelt. En wie ooit een bedorven mossel heeft gegeten doet het nooit meer.
Tot slot heb je nog de textuur, of structuur, een belangrijk onderdeel van een gerecht. In het Westen variëren we weinig. Zacht, fluwelig en krokant vinden we prima, maar sponzig, of kraakbeenachtig vinden we meestal niets. De keukens van China, Japan en Zuid-Korea drijven er bijna op. Eendentongetjes, varkensoren, zwemblaas van vis, maagwand; alles kan op waardering rekenen. Je moet ‘t leren eten, denken we maar.
Aan romige risotto is een heerlijk krokantje toegevoegd. Rooster de zonnebloempitten, roer er wat citroenrasp door en het hele gerecht krijgt een kick.

Heerlijk. Smakelijk. Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat