Kennen jullie de ouderwetse zoutpot nog? Misschien had je oma hem wel staan, of je moeder. Zo’n grijze aardewerken pot met een blauw motief. Het is de minivariant van een Keulse pot, die eeuwenlang gebruikt werden om groenten in te conserveren. Snijboontjes, bieten en sperziebonen werden in de zomer ‘ingelegd’, of gefermenteerd, als voorraad voor de winter. De bekendste variant is natuurlijk zuurkool.

Zelf zuurkool maken is niet moeilijk. Je snijdt witte kool in kleine reepjes (bewaar een groot blad), en mengt twee procent zout erdoor. Je masseert het zout goed in de groenten, zodat er vocht vrijkomt. Na zo’n tien minuten massage vul je een (steriele) glazen, afsluitbare pot met de kool.  Zorg dat er zo’n vier centimeter ruimte tussen de kool en het deksel over is: door het fermenteren komt er Co2 vrij, die bubbels willen ergens naartoe. Dek de kool af met het grote blad en leg er een gewichtje op. Deksel sluiten en zo’n tien dagen laten staan. Et voilà: zuurkool. Bomvol vitamine C en B, goed voor spijsvertering en je immuunsysteem. Dit kan ook met venkel, komkommer, snijbonen, noem maar op.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat