Home IJopener Lees Lokaal

Lees Lokaal

0

Sinds de laatste Lees Lokaal, in december 2020, heeft weer een aantal boeken van buurtgenoten de weg naar de redactie gevonden. Van dichterlijke wandelingen tot historische criminelen. Een overzicht

Samenstelling Natanja den Boeft

Poëzie

Joyce Hes – Resttijd
Je geliefde kiest voor euthanasie, omdat het niet anders kan. En jij blijft achter, omdat het moet. Dit taaie proces gaf Joyce Hes vorm in gedichten, met taal die dichtbij haar staat en die open en direct is, zonder gladstrijkerij.

Neeltje van Pel – Elders rust
Wandelingen door Waterland inspireerden tot vierentwintig gedichten vol vergezichten. De dichter kijkt goed om zich heen en laat overwegingen, associaties en herinneringen vrijelijk in zich opkomen.

Non-fictie

Frans Thuijs – Moord en doodslag in drie eeuwen rechtsgeschiedenis
Verzameling verhalen over werkelijk gebeurde misdaden, over echte misdadigers en hun soms gruwelijk lijfelijke bestrafng, opgelegd door het Amsterdamse gerecht, van begin zestiende tot begin negentiende eeuw.

Lucy Deutekom – Ode aan Oost
Van Cruquius tot IJburg, overal in ons mooie stadsdeel zijn verhalen te vinden. In dit boekje staan naast negen stadswandelingen afwisselende verhalen over de buurt.

Marion van Wijk – Let Go
Biografek over kunstenaar Bas Jan Ader. Naast tekst vertellen tekeningen en kaarten het verhaal van het leven van deze bijzondere kunstenaar die in 1975 spoorloos verdween tijdens een solo zeiltocht over de Atlantische Oceaan.

Edwin Trommelen – Rusland in 101 wodka-etiketten
Rusland is meer dan wat zich nu op het wereldtoneel afspeelt. In 101 verhalen schetst de auteur een beeld dat verder reikt dan Kremlin en kruisraketten, dan Sint-Petersburg en Poetin. Over het dagelijks leven van Russen, Boerjaten, Joekagieren, Tataren en kozakken en al die anderen, over gedichten en geuren, over vloeken en kleuren.

Fictie

Paul Binnerts – Het Leugenlabyrint
De familiegeschiedenis van de schrijver, met een joodse moeder en een katholieke vader, vormt de basislaag van deze oorlogsroman. De hoofdpersonen merken hoe gluiperig het kwaad de samenleving binnendringt en gaandeweg hun leven vernietigt, ook nu weer een actueel thema.

Douwe van Domselaar – Dit konijntje is koud, meneer
Het schuurt in deze verhalen over ongemakkelijke situaties als eenzaamheid en onzekerheid. De personages zijn eigenaardig, staan buiten het gangbare. ‘Hoe zou ik reageren?’ is de vraag die al snel bij de lezer opkomt.