Zaterdag, Middenmeer. Een paar straten verderop klinkt muziek. Dichterbij gekomen ontdek je dat zo’n twintig buurtbewoners achter de muziek van de ACCUFanfare aan lopen. Het zijn de straataanvoerders van MeerEnergie, de buurtcoöperatie die zich inzet voor aardgasvrij wonen in Middenmeer. Na een wandeling door de buurt arriveert het gezelschap op het Mariotteplein waar het eerste startcontract wordt getekend.
Voor de kickstart van het buurtwarmtenet is gekozen de prachtige speeltuin op het Mariotteplein daar is immers het buurtwarmteloket van MeerEnergie ondergebracht. Ruim duizend buurtgenoten hebben al laten weten te geloven dat een buurtwarmtenet de sleutel is voor aardgasvrij wonen in hun wijk. Nu is aan alle bewoners gevraagd een startcontract te tekenen waarin zij aangeven in de toekomst over te willen stappen naar het warmtenet.
Als een van de eersten zet Ardine Nicolai haar handtekening onder het contract. Zij is enthousiaste initiator van MeerEnergie en voorzitter van de buurtcoöperatie die het buurtwarmtenet van de grond gaat tillen. Een belangrijk feit: in veel straten in Middenmeer-Noord zijn tijdens de renovatie van de buurt de leidingen al in de grond gelegd. Na Ardine volgen meer bewoners die hun handtekening zetten onder het startcontract.
Maar niet alleen op straat worden leidingen aangelegd, ook thuis moet het een en ander veranderen. Een zogenaamde ‘afleverset’ komt dan in de plaats van de huidige cv-ketel. Hiervoor moeten leidingen aangelegd worden in huis. Zo’n afleverset is ongeveer net zo groot al een cv-ketel, blijkt op het Mariotteplein waar een vertegenwoordiger van Firan, onderdeel van Liander, er uitleg geeft. Men wil weten wat er aangepast moet worden in de woning en wat het gaat kosten.
MeerEnergie werkt al jaren aan een plan om met restenergie van een datacenter in het nabijgelegen Science Park zo’n 5000 huishoudens in Middenmeer te gaan verwarmen. Dat gaan ze samen doen met Firan dat al een groot aantal warmtenetten beheert. Met een lening van ruim 2 miljoen euro van de gemeente wordt de volgende fase in het project bekostigd.