Home Indische Buurt Met Oostcast ontdek je meer over straatnamen in Indische Buurt

Met Oostcast ontdek je meer over straatnamen in Indische Buurt

0

De podcast en wandelroute Oostcast licht de onderbelichte verhalen achter de koloniale straatnamen uit de Indische Buurt toe. Oostcast bestaat uit een wandelroute, een podcast en artistieke reflecties over straatnamen en plekken in de Indische Buurt. Oostcast is nog op straat te zien tot 11 januari.

De Indische Buurt telt talloze straatnamen die vernoemd zijn naar eilanden en gebieden in Indonesië. De eerste straten die werden aangelegd kregen in 1900 hun naam. Indonesië was toen nog bezet door Nederland, dat het grote eilandenrijk de koloniale naam Nederlands-Indië had gegeven.

Vandaag de dag wordt er kritischer gekeken naar de naamgeving van straten en instellingen. Ook in de Indische Buurt. Zo droeg de Indische Buurt School enkele jaren geleden nog de naam van de beruchte J.P. Coen, de 17e-eeuwse gouverneur-generaal van de VOC. Maar in veel straatnamen zie je nog de topografische naamgeving uit de koloniale tijd terug. Zo was Celebes de koloniale benaming voor het eiland Sulawesi, en heet de hoofdstad van Indonesië nu niet meer Batavia maar Jakarta.

Je bent welkom om de tien informatieborden met kunstwerken van Fré Calmes, Gigi van Grevenbroek, Jerrold Saija en Nicky Saliha te bekijken. Langs deze borden is een wandelroute uitgezet waar via QR-codes verhalen over de straatnamen te horen zijn. Voor meer verdieping is er een podcast waar de makers in gesprek gaan met buurtbewoners over hoe Oost een buurt kan worden waar iedereen zich thuis en gezien voelt. Het project sluit aan op het eerder georganiseerde ‘Oostcast koloniaal Oud Oost’.

Check www.oostcast.nl