Twaalf jaar geleden vond voor het eerst een nabestaandencafé plaats in café Roosenburgh op De Nieuwe Ooster. Dat was op zondag omdat die dag lang kan duren als je iemand hebt verloren. Nu organiseert De Nieuwe Ooster elke laatste zondag van de maand een bijeenkomst voor nabestaanden. Zo ook op eerste kerstdag.

De bijeenkomsten zijn laagdrempelig. Het maakt niet uit hoe lang je rouwt. Iedereen is welkom. Jeanine Okkerse en Mariek van Diemen begeleiden de bijeenkomsten. Zij hebben zich gespecialiseerd in rouw en verliesverwerking met hun bedrijfje ‘ZandErover?’.

Okkerse: ‘Bij begraafplaats De Nieuwe Ooster leefde de wens iets te organiseren voor nabestaanden. De medewerkers van de begraafplaats merkten dat veel nabestaanden behoefte hebben aan het delen van hun ervaringen. Toen is door De Nieuwe Ooster een plek gecreëerd waar nabestaanden elkaar kunnen treffen. Een mooie herinnering in al die jaren zijn de woorden van een weduwnaar die regelmatig bij ons kwam op de zondagochtenden en ons na jaren zei: “Ik heb mijn vrouw nu verinnerlijkt en hierdoor ben ik nooit alleen, ze is altijd bij me. Dat heb ik hier geleerd.” Als ik aan die woorden denk krijg ik nog altijd kippenvel.’

Van Diemen: ‘Het vraagt moed voor nabestaanden om te komen maar als ze eenmaal de eerste stap hebben gezet, komen veel mensen terug. Je bent tot niets verplicht. We houden met opzet een lichte bijeenkomst. Mensen geven elkaar tips, er is herkenning en erkenning en er wordt zeker ook gelachen. Het is geen praatgroep maar er is wel interactie tussen de deelnemers. Er ontstaan vriendschappen en mensen steunen elkaar, ook buiten de bijeenkomsten. We willen mensen graag iets meegeven en letten op hoe ze weggaan. Als we zien dat iemand het nodig heeft geven we informatie over andere mogelijkheden op gebied van rouwverwerking. Een dierbare die overleden is integreer je en neem je met je mee, de overledene wordt een deel van jezelf.’

Elke zondag komt een ander thema aan bod, bijvoorbeeld clichés, de zin van rouwen, wat doet rouw met je lichaam of wat betekent troost voor jou. De kerstbijeenkomst heeft als thema ‘Waar sta je en waar wil je naartoe?’. Dat gaat aan de hand van een imaginair landschap, dat op een speelse manier uitdaagt een stapje verder te denken. Morgen is het verdriet er nog steeds, maar de kleur zal anders zijn.

Op de bijeenkomst van 29 januari deelt gastspreker en verhalenverteller Dini Peters van de Troostwerkplaats haar ervaringen. Zij verloor onverwacht haar man. Als ervaringsdeskundige kent zij de zoektocht van nabestaanden en de helende kracht van verhalen.

Het nabestaanden café is elke laatste zondag van de maand van 11.00 uur tot 13.00 uur, café Roosenburgh, Kruislaan 126. Inloop vanaf 10.45 uur. Na aanvang sluiten de deuren. Fijn als je je even aanmeldt via [email protected] of 06 4023 3541, maar je mag ook gewoon binnenlopen. Er zijn geen kosten aan verbonden.