Per jaar halen zo’n 3 miljoen echte bomen de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur. Brouwerij Lowlander gevestigd in het Amstelkwartier, vond een alternatief. Als brouwer met botanicals, en vanuit de gedachte ‘waste to taste’ (bijdragend aan hun ‘Nature Positive’ missie), ontstond in 2018 het idee om kerstbomen in te zamelen en hiervan een bier te brouwen.

Op vrijdag 6 januari 2023 kun je tussen 12.00 en 20.00 uur jouw kerstboom inleveren bij tHUIS aan de Amstel aan de Korte Ouderkerkerdijk 45. Je krijgt er een flesje Winter I.P.A. voor terug. Help je mee om de naalden samen met Lowlander te plukken, dan is er ook een lekkere snack!

Sparrennaalden zijn volgens Lowlander een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen. Voor de productie van Lowlander Winter I.P.A. is er 600 kilo sparrennaalden nodig. Na het verzamelen van zoveel mogelijk afgedankte kerstbomen, haalt Lowlander alle naalden zorgvuldig van de takken. Die plukken en conserveren ze. Dit doen ze door de naalden in een neutrale graanalcohol te leggen. Alcohol haalt perfect de smaak van de sparrennaalden naar boven en bewaar het karakter. Na enkele weken conserveren is er een extract ontstaan waarmee ze de Winter I.P.A. voor het komende jaar kunnen brouwen.

Het naaldenextract vormt samen met de jeneverbes een licht en verfrissend bier voor koude winterdagen dat goed samengaat met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Een natuurpositief bier met de heerlijke smaak van kerst, dat dit jaar opnieuw verkrijgbaar is in een 5% alcohol variant én voor het eerst in een non-alcoholische variant.

Voor de productie van Lowlander Winter I.P.A. is 600 kilo sparrennaalden nodig. Na het verzamelen van zoveel mogelijk afgedankte kerstbomen, haalt Lowlander alle naalden zorgvuldig van de takken. Die plukken en conserveren ze. Dit doen ze door de naalden in een neutrale graanalcohol te leggen. Alcohol haalt perfect de smaak van de sparrennaalden naar boven en bewaart het karakter. Na enkele weken conserveren is er een extract ontstaan waarmee ze de Winter I.P.A. voor het komende jaar kunnen brouwen. Het naaldenextract vormt samen met de jeneverbes een licht en verfrissend bier voor koude winterdagen dat goed samengaat met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Een natuurpositief bier met de heerlijke smaak van kerst, dat dit jaar verkrijgbaar is in een 5% alcohol variant en voor het eerst in een non-alcoholische variant.