Een groot onderzoek moet inzicht geven in de mogelijke gevolgen van nieuwe windturbine op de omgeving. Het onderzoek dat de gemeente laat uitvoeren, heet een plan-milieueffectrapport, of een plan-MER. Daarin worden onder andere mogelijke gevolgen voor gezondheid en natuur onderzocht. Het plan-MER helpt om te bepalen welke zoekgebieden het geschiktst zijn om windturbines te plaatsen.
Amsterdam heeft in 2021 gebieden aangewezen waar misschien windturbines geplaatst kunnen worden. Uitgebreid wordt onderzocht of deze zoekgebieden geschikt zijn voor windturbines. Als uit het onderzoek blijkt dat een windturbine op een bepaalde plek te veel schade aan mens en natuur kan veroorzaken, dan komt daar geen windturbine.
Ook in Oost heeft de gemeente zoekgebieden voor windturbines aangewezen. Het IJmeer bij Strandeiland/Buiteneiland van IJburg en het Sciencepark behoren tot de voorkeursgebieden.
Het westelijk deel van Strandeiland/Buiteneiland van IJburg en het bedrijventerrein Amstel III zijn reservezoekgebied. Extra reservezoekgebieden zijn de Amstelscheg, Zeeburgereiland, IJburg-Baai, en IJburg Diemerpark.
De zoekgebieden kun je vinden op de kaart van de gemeente.
Op maandag 13 maart van 19.30 uur tot 20.30 uur is er over het onderzoek een online informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst wordt informatie gegeven over het onderzoek en hoe je kunt reageren op de onderzoeksopzet. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst. Je krijgt dan e-mail een link voor de online-bijeenkomst.
Voordat het onderzoek begint, komt er een lijst met wat er allemaal onderzocht gaat worden en hoe. Dat heet een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Tijdens een informatiebijeenkomst op 13 maart wordt uitgelegd wat er precies in de NRD staat. Tot 4 april kun je je mening geven op de NRD.
De notitie is beschikbaar als originele versie | publiekssamenvatting | geprinte versie bij Stadsloket Oost