Home Eten&Drinken Oost in cijfers | Mofjes en mutsjes

Oost in cijfers | Mofjes en mutsjes

0

Dankzij een milde herfst en een volle gasopslag is de gasprijs weer aan het dalen. Zo lijkt de gevreesde energie-armoede van huishoudens minder ernstig uit te pakken. Hoe zit het eigenlijk met de energie-armoede in onze stad?

Tekst Lisa Scheerder | Illustratie Josien Vogelaar

Huishoudens in Nederland betalen veel meer voor energie dan die in de meeste Europese landen. Voor gas betalen we zelfs bijna twee keer zoveel als het gemiddelde in Europa. Onze stroomprijs ligt bijna 15% hoger. Als een huishouden meer dan 10% van het inkomen moet uitgeven aan energiekosten, spreken we van energie-armoede. Volgens de gemeente zijn er zes wijken in Amsterdam waar meer dan 20% van de huishoudens met energie-armoede te maken heeft. Het betreft drie buurten in Noord: Volewijck, Tuindorp Buiksloot en IJplein/Vogelbuurt. Nieuw-West heeft er een: Slotermeer-Zuidwest, net als Zuidoost: Holendrecht/Reigersbos. Tot slot is er ook een zo’n buurt in ons eigen stadsdeel: Betondorp. Welke bewoners worden getroffen door energie-armoede? Gaat het om de oudste of de jongste mens? Of gaat het om de Amsterdammer die in de grootste, in de kleinste, of de minst geïsoleerde woning woont?

Leeftijd

In onze stad tellen Geuzenveld, de Waterlandpleinbuurt en IJburg West de meeste kinderen. De meeste pubers wonen ook in IJburg West, en verder in het Oostelijk Havengebied en Geuzenveld. De meeste jongvolwassenen wonen in Middenmeer, gevolgd door de Westlandgrachtbuurt en Overtoomse Veld. Dertigers wonen massaal in de Oude Pijp, in de Jordaan en in Landlust. Veertigers wonen in IJburg West, het Oostelijk Havengebied en Geuzenveld. Logisch, want dat zijn de ouders van al die stadse pubers. In het Oostelijk Havengebied en in IJburg West wonen ook de meeste vijftigers. Net als in De Aker trouwens. Dan de zestigers: die bevolken de Jordaan, Sloten en ook weer het Oostelijk Havengebied. Het verspreidingsgebied van de IJopener is dus vergeven van de boomers. Zeventigplussers wonen blij in het Museumkwartier, in Buitenveldert West en ook in de Jordaan. Amsterdammers tussen de 80 en de 95 zijn volop te vinden in Buitenveldert West, maar ook in Osdorp Oost en Buikslotermeer. De 95-plussers wonen in de Scheldebuurt en in Buitenveldert Oost en West.

Gezondheid

Is er iets te zeggen over de fysieke gesteldheid van de bewoners in de door de gemeente aangeduide gebieden? Drinken ze bijvoorbeeld meer dan gemiddeld? Dat blijkt mee te vallen. Excessief drinken doen ze voornamelijk in het Centrum en in Zuid en niet in de rest van de stad. Roken dan? Nee, dat doen ze hoofdzakelijk in West en in Nieuw-West. Teveel eten misschien? Hier blijkt wel een overlap te zijn: in bijna heel Nieuw-West, een groot deel van Noord, half Zuidoost en ook in Betondorp heeft meer dan de helft van de bewoners obesitas.

Zonnepanelen, dubbel glas, energielabels

De buurten met de minste zonnepanelen zijn te vinden in het Centrum, Volewijck, IJplein/Vogelbuurt en in Betondorp. Bij een woning met dubbel glas is er geen relatie te zien: in de door de gemeente aangewezen energie-armoedige buurten hebben de woningen over het algemeen dubbel glas. Een energielabel dan? Ongeveer 60% van de Amsterdamse woningen heeft een energielabel. Daarvan heeft 26,7% het zuinigste energielabel A of B. De energiezuinigste woningen van de stad staan op Zeeburgereiland: daar heeft 90,5% van de woningen het hoogste energielabel. De woningen met het grootste energieverbruik, de energielabels E-F-G, zijn te vinden in Amsterdam Noord, in de Volewijckbuurt en Tuindorp Nieuwendam: ruim 27%. Maar ook Betondorp valt op met energieslurpende woningen: 26,3%.

Woninggrootte

Hoe groter de woning, hoe hoger de energiekosten. Het Oostelijk Havengebied is de buurt met de meeste woningen tussen de 80 en 100 m². Dan volgt Sloten en op de derde plek staat de Scheldebuurt. De allergrootste woningen, groter dan 100 m², zijn te vinden in het Museumkwartier, IJburg West, Apollobuurt en ook weer in het Oostelijk Havengebied. Stadsdeel West heeft relatief kleine woningen, 57% is kleiner dan 60 m², vergeleken met 37% gemiddeld. In Amsterdam wonen ouderen gemiddeld groter.

Corporatiewoning

Wonen in een buurt met een hoog percentage aan corporatiewoningen blijkt een goede indicator te zijn voor energie-armoede. Het hoogste percentage corporatiewoningen is te vinden in Tuindorp Buiksloot: 81,1%. Dan Betondorp: 80,7%. Volewijck is nummer drie met 80,1%, gevolgd door Holendrecht met 75,5% en op de vijfde plek IJplein/Vogelbuurt met 72,9%.

Energie-armoede

Leeftijd blijkt geen onderscheidend element bij energie-armoede; het komt bij alle leeftijden voor. Overgewicht wel. Net als het ontbreken van zonnepanelen, een laag energielabel en wonen in een gebied met zeer veel corporatiewoningen. Het hebben van dubbel glas daarentegen heeft geen invloed.

In Oost zijn de verschillen groot. Misschien kunnen de boomers in hun ruime energiezuinige woningen in het Oostelijk Havengebied hun stadsdeelgenoten in Betondorp deze winter een beetje bijstaan? Bijvoorbeeld met zelfgebreide mofjes en mutsjes. Breien, dat kunnen boomers toch wel?

Dit is de laatste aflevering van de serie Oost in cijfers