Home Dwars nieuws Open Dag bij Nieuwland

Open Dag bij Nieuwland

0
Les in Chinese leeuwendans

Waar ooit een buurthuis was en nog weer langer geleden een school is nu vrijplaats Nieuwland gevestigd. Op zaterdag 4 maart was er een open dag op het adres Pieter Nieuwlandstraat 93. Nieuwe vrijwilligers en nieuwe gebruikers zijn er meer dan welkom.

Arie van Tol | Foto’s Anita Boelsum

Nieuwland is ruim acht jaar geleden gestart op initiatief van enkele krakers van de Valreep. Zij bewoonden daarvoor het voormalige dierenasiel, dat na hun vertrek is omgebouwd tot het huidige Poesiat & Kater. Het huidige pand is door hen gekocht van de gemeente. Op de bovenste verdiepingen van het grote gebouw zijn wooneenheden gerealiseerd, op de begane grond worden tal van activiteiten georganiseerd.

Met Nieuwland heeft Oost een prettig alternatief

Walhalla

Zo is er direct rechts bij de hoofdingang de Fietskliniek. Ze repareren er fietsen, maar vooral ook helpen ze jou bij het zelf repareren van je fiets! In de ruimte links van die ingang zijn diverse vormen van weven te leren en te doen. De workshops op de Open Dag worden goed bezocht. In wat kleinere ruimtes op de begane grond en soms een trappetje op naar 1 hoog staan technische apparatuur en muziekinstrumenten. Er wordt gerepareerd, gepield en geluid gemaakt.

Er zijn diverse vormen van weven te leren

Het totaalbeeld is dat van een plek waar nooit iets wordt weggegooid: een rommeltje. Een walhalla voor de liefhebber. Voor anderen een herinnering aan een ver verleden. Er is ook nog een sportzaal. Daar wordt iemand onderwezen in Lion Dance. Het decor doet vermoeden dat er op andere momenten dan op deze Open Dag vechtsporten en dansen gebezigd worden. En ergens op 1 hoog is er ruimte voor yoga.

Centrum

De werkplaatsen worden gebruikt door collectieven die onderdeel zijn van Nieuwland. Maar ze kunnen ook gehuurd worden door buurtbewoners voor niet-commerciële, door vrijwilligers georganiseerde activiteiten gebaseerd op zelfwerkzaamheid en solidariteit.

Behalve de woongroep en de werkplaatsen heeft Nieuwland een sociaal-politiek buurtcentrum. Daar worden videoprojecties vertoond. Er is een ‘open microfoon’: zelf zingen en/of een instrument bespelen. Er is een bar, dus zijn er alcoholische en non-alcoholische drankjes, koffie en thee. De huisgemaakte pizza komt van een steenoven. Als de keuken echt open is worden altijd veganistische maaltijden bereid en geserveerd.

Het koor Verzet per Couplet zingt met name protestliederen
Koor

Nieuwland heeft een eigen koor: Verzet per Couplet. Met name protestliederen vormen het repertoire van het koor dat uit zo’n tien mensen bestaat. Versterking is welkom. Mail naar [email protected]. Een accordeonist begeleidt de zang. Bij demonstraties en andere activistische evenementen zorgt Verzet per Couplet regelmatig voor de muzikale noot.

De Open Dag kan natuurlijk niet voorbijgaan zonder een optreden met enkele van hun strijdliederen. Het publiek mag ook meezingen, bij het traditioneel Italiaanse lied ‘Bella Ciao’ en bij ‘Dit land is jouw land’, een vertaling van Jan Rot van het door Woody Guthrie geschreven ‘This land is your land’.

Met Nieuwland heeft Oost een prettig alternatief: een vrijplaats voor jonge, oude, diverse en kritische bezoekers. Loop er eens binnen!