Home IJburg Openbaar vervoer op IJburg krijgt push

Openbaar vervoer op IJburg krijgt push

0

Het aantal bewoners op IJburg en Zeeburgereiland neemt de komende jaren flink toe. Met twee extra uitstootvrije, supersnelle busverbindingen en aanvullende maatregelen voor tram 26 moeten IJburg en Zeeburgereiland met openbaar vervoer bereikbaar blijven. De nieuwe buslijnen moeten ervoor zorgen dat de druk op tram 26 (IJtram) afneemt.

Het gaat nog even duren, maar vanaf eind 2025 rijdt een supersnelle bus naar Weesp. Daar kun je overstappen op vervoer naar onder andere Almere, Amersfoort en Utrecht. Een andere supersnelle bus gaat vanaf eind 2024 naar station Amsterdam Bijlmer ArenA, via station Gaasperplas. Ook aan tramlijn 26 wordt het nodige verbeterd.

Voor beide busverbindingen heeft het Rijk in totaal 8,75 miljoen euro ter beschikking gesteld. De Vervoerregio Amsterdam legt per buslijn 1,8 miljoen euro bij. Verwacht wordt dat in 2038 dagelijks 16.500 reizigers gebruikmaken van deze nieuwe buslijnen.

Volgend studiejaar opent Hogeschool Inholland in de Sluisbuurt een campus. Een jaar later komt ook Montessori Lyceum Amsterdam (MLA) naar de Sluisbuurt. De scholen zullen zorgen voor meer ov-reizigers. De IJburglaan krijgt bij voorkeur een stadsplein met meer ruimte om te verblijven en meer ruimte voor openbaar vervoer. Onder het plein komt een korte onderdoorgang voor doorgaand autoverkeer.

De bereikbaarheid van de tramhalte Zuiderzeeweg wordt verbeterd en de halte wordt groter. Ook de opstelruimte bij de voetgangersoversteek wordt groter.Naar verwachting start in het voorjaar van 2024 de uitvoering van de maatregelen aan de tramhalte van lijn 26.