Home Oostelijk Havengebied Openbare werkplaats: klussen kan ook buitenshuis

Openbare werkplaats: klussen kan ook buitenshuis

0

Als je de openbare werkplaats op de Cruquiusweg nummer 78 nadert, dan loop je eerst langs splinternieuwe appartementsgebouwen. En dan, op een winderige kale vlakte, staat een oude loods met de woorden OPENBARE WERKPLAATS erop. De aanblik doet denken aan het dorpje van Asterix de Galliër, dat dapper standhoudt in een wereld die heel andere plannen heeft.

Johanna Kroon | Foto’s Openbare Werkplaats

Klussers uit heel Amsterdam kunnen hier voor een paar uur een werkplek huren en alles doen wat men thuis liever niet doet: zagen, boren, verlijmen, timmeren, lassen enz. Krijg je het werk niet af dan kun je het in de werkplaats opslaan en verdergaan als je weer terugkomt. Handgereedschap is bij de prijs inbegrepen, elektrisch gereedschap kun je zelf meenemen of het ter plekke huren uit de zeer uitgebreide collectie. Er lopen vakmensen rond die je kunnen helpen en de Werkplaats geeft ook cursussen voor beginnende klussers. Door de week komen er vooral beroepsklussers en ook wel kunstenaars, maar op de zaterdag dat oost-online een kijkje komt nemen zijn er vooral hobbyklussers bezig.

Veel mensen kiezen voor de Openbare Werkplaats omdat ze er meer gereedschappen hebben dan je als doe het zelver ooit kunt aanschaffen. Maar ook omdat je er om raad kunt vragen, omdat je alle ruimte hebt en omdat je er je spullen kunt opslaan tot je weer terugkomt om verder te werken. En het grootste voordeel is misschien nog wel dat niet je hele huis onder het zaagsel komt te zitten.

Vandaag is er iemand die een onderdeel van zijn boot komt repareren. De boot ligt dichtbij aangemeerd en de schipper heeft het defecte onderdeel eraf geschroefd om het in de werkplaats te repareren. Als dat gelukt is schroeft hij het er weer op en vaart weer naar huis.

Iemand anders is een indrukwekkend dressoir aan het maken met ingelegd hout en mooie patronen erin. Thuis zou alleen het balkon beschikbaar zijn geweest voor dit project…

In een zijvleugel van de Openbare Werkplaats is een klusjesman bezig met zijn elektrische bakfiets. Hij had daar een track & trace zendertje inzitten, maar dat is gestolen. Het zendertje hielp hem z’n fiets terug te vinden in de drukke binnenstad, maar het had nog een andere nuttige functie: doordat het zendertje verbonden was met een app kon de klusjesman tot op de minuut aantonen hoe lang hij op een bepaald adres bezig was geweest, wat natuurlijk handig was met factureren. Hij is nu bezig een nieuw zendertje te monteren.

De Openbare Werkplaats is er voor iedereen, maar waar nu de Openbare Werkplaats staat worden woningen gebouwd dus moet de loods verdwijnen. De Werkplaats weet nog niet wat ze gaan doen: tijdelijk verkassen en een paar jaar later weer terugkeren naar een nieuwe locatie in dezelfde buurt, of definitief vertrekken uit Oost, waarbij Noord dan waarschijnlijk de nieuwe vestigingsplaats wordt.

De tijd zal het leren.