Op 5 en 6 april vindt het Orbits Festival plaats. Het wordt georganiseerd door een collectief van jonge jazzmuzikanten die van improvisatie houden. oost-online muziekmedewerker Oscar Smit was nieuwsgierig naar deze jonge, nog niet zo bekende groep muziekmakers en sprak met hun woordvoerder, Siebren Smink.
Oscar Smit
Orbits is een Amsterdams collectief van jonge muzikanten met een voorliefde voor geïmproviseerde muziek. Ze hebben elkaar leren kennen op de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Inmiddels zijn de meeste leden afgestudeerd.
Orbits organiseert op 5 en 6 april in het Ramses Shaffy Huis een festival waarbij veel van zijn leden met een eigen groep spelen. Siebren Smink, woordvoerder van Orbits, geeft eerst wat achtergrondinformatie over deze muzikanten. ‘Het Conservatorium is een supergrote school met heel veel verschillende muziek. Wij hebben elkaar gevonden in de liefde voor improvisatie.’ Als ik opmerk dat er vooral buitenlanders in het collectief zitten, antwoord Smink dat dit puur toeval is. ‘Op het Conservatorium zitten veel buitenlandse studenten. Er is daar ook een Nederlandse scene, daar spelen wij ook mee.’
De Orbits-muzikanten zijn vooral jong en ze komen ook op plekken in Amsterdam waar regelmatig geïmproviseerd wordt, zoals Zaal 100, De Ruimte of het Bimhuis. ‘Hier spelen onze grote voorbeelden. Maar wij zijn een nieuwe generatie, wij luisteren naar andere muziek en hebben onze eigen ideeën over hoe we muziek willen maken. Bij ons komt improvisatie voorbij zoals dat in jazz plaatsvindt, maar wel op onze eigen manier.’ Smink gebruikt voor hun manier van werken de term ‘vooruitdenkende creativiteit’, hun eigen creaties zijn een mix van verschillende invloeden.
Het festival vindt plaats in het Ramses Shaffy Huis, een relatief onbekende locatie op de Piet Heinkade. Ze zochten een bescheiden ruimte en kwamen via via hier terecht. ‘Het is een mooi zaaltje, redelijk intiem. Je kunt de muzikanten hier van dichtbij zien. Het publiek kan hier niet alleen luisteren, maar ook makkelijk met ons in gesprek gaan’, vertelt Smink enthousiast.
Met het festival wil Orbits een beetje aan de weg timmeren en een naam creëren in de stad als groep van improviserende musici. ‘We hopen van Orbits een collectief te maken dat meer evenementen in de stad organiseert.’
Alle acts die op het festival staan zijn min of meer bestaande groepen. Enige uitzondering is het trio Govreen/ Moore/ Pereira. Zij komen special voor dit festival bij elkaar. Hierin is de positie van Michael Moore opvallend. Als saxofonist/ klarinettist heeft hij een grote naam in Nederland opgebouwd, hij staat zelfs in de Jazzheldenlijst van het Nederlands Jazz Archief. Tevens is hij een van de oudste muzikanten deze avond. Bovenal geeft hij les op het Conservatorium en is hij een held van veel van zijn studenten. Ook van Smink, die optreedt met zijn eigen kwartet, Areia, dat al zo’n drie jaar bestaat.
Onlangs speelde Smink nog in het Bimhuis en op het Jazzfest in Oost. Voor het festival heeft Smink speciaal nieuw werk geschreven. Ground Wire is een octet rond saxofonist Hristo Goleminov. Hij heeft een achtergrond in 17e en 18e-eeuwse klassieke (!) muziek en heeft voor deze formatie steun ontvangen van het Bimhuis. Het festival wordt op zaterdag afgesloten met een grote jamsessie. Hier kijkt Siebren Smink al naar uit. ‘Met alle organisatoren van Orbits zullen we een impro-set spelen van 45 minuten. Daarna kunnen eventuele muzikanten uit het publiek verder mee spelen. Het idee hierachter is dat we in de toekomst ook evenementen willen organiseren, waarbij muzikanten die een podium nodig hebben ook hun muziek kunnen tonen.’
Check orbits.amsterdam