Home Duurzaam Oude kleren, nieuwe kansen bij de Steek

Oude kleren, nieuwe kansen bij de Steek

0

Afgelopen oktober opende naaiatelier de Steek haar tweede vestiging in de Transvaalbuurt. De Zuid-Afrikaanse Andrea van der Kuil runt de zaak. ‘‘Ik begon met naaien omdat ik een specifieke jurk wilde voor de bruiloft van een vriendin. Sindsdien ben ik niet meer gestopt!’’ In het atelier leren buurtbewoners werken met de naaimachine of volgen ze inspirerende handwerklessen. Met haar atelier hoopt Andrea bij te dragen aan de verduurzaming van de textielindustrie.

Iris Koster

Met de Steek draagt Andrea bij aan een duurzamere textielindustrie. Deze sector is een van de meest vervuilende sectoren door CO₂-uitstoot, watervervuiling en microplastics. Fast fashion verergert de problematiek door de overproductie van wegwerpkleding, wat enorme afvalstromen veroorzaakt. De Steek wil bewustwording creëren en duurzame alternatieven zoals hergebruik en bewuster consumeren stimuleren.

Het naaiatelier in Oost heeft een stijlvolle uitstraling, met textielkunstwerken en posters van mode-iconen aan de muur. Naaimachines vullen de ruimte, en achterin staat een kledingrek vol zelfgemaakte creaties. Hoewel het naaiatelier nog maar een paar maanden open is, trekt het al veel bezoekers. De cursisten zijn divers – mannen en vrouwen, jong en oud – maar komen meestal uit de buurt. De beginnersworkshop is het populairst: deelnemers leren een totebag of eenvoudige blouse maken. Gevorderden kunnen een werkplek met naaimachine huren en zelfstandig aan de slag gaan. ‘‘En ik leer weer veel van cursisten, die op creatieven manieren aan de slag gaan met hun kleding’.

Andrea werd in Johannesburg opgeleid tot kostuum- en decorontwerper. Vier jaar geleden verhuisde ze naar Arnhem voor een kunstopleiding, waar ze zich verder ontwikkelde als textielkunstenaar. Na haar afstuderen begon ze als docent bij naaiatelier De Steek in Amsterdam-West. Door het succes van De Steek werd er afgelopen oktober een tweede vestiging in Amsterdam-Oost geopend, waar Andrea de leiding nam. Zo hopen de initiatiefnemers ook bewoners aan de andere kant van de stad te inspireren. Een van de naaimachines in het atelier heeft een bijzondere betekenis: hij was van Andrea’s moeder. ‘Met deze machine maakte ik mijn eerste jurk en nu wordt het apparaat ook door cursisten gebruikt!’

Andrea wil met haar atelier laten zien hoe waardevol kleding is. ‘‘Als mensen zelf kleding repareren of aanpassen, beseffen ze hoeveel tijd en moeite dat kost. Geen wonder dat geüpcyclede kleding duurder is dan fast fashion.’’ Duurzaamheid staat voor haar centraal: negentig procent van de stoffen in het atelier is tweedehands. Daarnaast wordt veel gewerkt met natuurlijke en organische materialen, zoals wol en katoen. De mooiste stoffen zijn reststukken uit de mode-industrie.

Wil jij ook aan de slag en je kleding upcyclen? Dan heeft Andrea een aantal tips. ‘‘Kijk veel YouTube-video’s en blijf proberen, ook als het mislukt!’’ Of schrijf je in voor een cursus of huur een naaimachine via deze link! Zo verkleinen we samen de textielafvalberg.

De cursussen vinden plaats op donderdag en vrijdag aan de Christiaan de Wetstraat 114. Eind volgende maand verhuist de Steek naar de Pijp.