Home Dwars nieuws Over de smaak van olijfolie valt best te twisten

Over de smaak van olijfolie valt best te twisten

0
Esther Berger is trots op haar olijven en olie.

Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten die ze verkopen. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: Olives & More.

Wim Crezee

Stel, je houdt van proeven, van koken, van lekkere dingen uit zuidelijke landen. Dan moet het wel heel vreemd lopen als je niet blij de winkel Olives & More verlaat. Op tafel in de winkel staan houten vaten met olijven. ‘Proef maar’, nodigt eigenaresse Esther Berger uit. ‘We hebben een variëteit die je nergens anders vindt’, zegt ze trots.

Mondgevoel en finish
De aanleiding om de winkel ruim vijf jaar geleden te starten? ‘Op reis door Europa ontdekten we allerlei heerlijke olijven. Eenmaal terug in Amsterdam konden we die kwaliteit hier niet vinden. Zo begonnen we met de import van olijven. Importeren doen we van boeren die we zelf kennen.’

Regelmatig gaat Esther met haar gezin tijdens vakanties op bezoek bij deze boeren en leveranciers uit mediterrane landen. ‘Dan zien we precies hoe de teelt, de pluk en de verdere verwerking verlopen. De manier waarop dat gebeurt, wordt van generatie op generatie doorgegeven. Daar zijn ze heel trots op.’

Over de smaak van olijfolie (in de winkel staan de vaten waaruit je als klant kunt tappen) weet Esther honderduit te vertellen. ‘Vergelijk het met druiven en wijn. De grond, het klimaat en de uiteindelijke bewerking zijn allemaal van invloed op de smaak van de olijf en de olie.’ Net als bij wijn wordt de smaak in subtiele bewoordingen omschreven. ‘Fruitig’, ‘vettig’, ‘grassig’, ‘notig’, ‘peperig’ of ‘boterig’. Net als bij wijn is er verschil in wat experts het mondgevoel en de finish noemen. Dat laatste is een meer of minder peperig gevoel ergens Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten die ze verkopen. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: Olives & More. Tekst en fotografie: Wim Crezee halverwege de slokdarm als de olie eenmaal is geconsumeerd. Regelmatig organiseert de winkel een proeverij zodat klanten de verschillen zelf kunnen ervaren.

Op één punt gaat de vergelijking met wijn niet op, leren we. Olijfolie wordt er niet beter op als je ’m lang bewaart; hij wordt ranzig en muffig. Anderhalf jaar is zo’n beetje het maximum. Als de nieuwe oogst – altijd in de herfst – arriveert, staat het dan ook trots op de website en de deur van de winkel.

Even een gemene vraag: waarom zouden we onze olijfolie niet gewoon in de supermarkt kopen? Esther: ‘Je proeft echt het verschil. Vaak is de smaak uit de super wat vlakker. Of er kan mee gesjoemeld zijn. Dan zijn de olijven in bijvoorbeeld lagelonenland Tunesië geplukt en worden ze in Italië van een mooi etiketje voorzien.

Esther weet wat lekker eten is. Ze heeft een ruime horeca-ervaring. Dat geldt ook voor mede-eigenaar (en Esthers partner) Brian Boucher die jarenlang kok in sterrenrestaurants was.

De winkel verkoopt meer dan alleen olijven en olijfolie. In de koeling zien we diverse kazen, tapenades en pesto’s. En kappertjes – niet van die zure gevallen zoals je in de super koopt, maar in zout ingelegde. Tijdens het interview komt een medewerker van een restaurant (want de winkel levert ook aan horeca) een partij vacuümverpakte, verse artisjokkenharten afhalen. Aan de wand staan vrolijke flesjes met azijn, getrokken van diverse soorten fruit. Ideaal om eens cadeau te geven, denken we hardop.

Esther: ‘We willen een winkel zijn voor de hele buurt. Voor ieder budget hebben we hier olie die goed en lekker is.’

Olives & More, Laing’s Nekstraat 31 huis. Geopend wooensdag tot en met vrijdag van  11.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De winkel heeft ook een kraam op de Pure Markt in Park Frankendael, iedere laatste zondag van de maand.