Op 28 oktober is het gebouwtje naast de kinderspeelplaats feestelijk heropend als Parknest. Een wens van velen, zeker omdat het als Flevor al een paar jaar dicht was en stond te verloederen. En nu is er dus zomaar een ‘broedplaats’ bij in Oost.

Goos van der Sijde | Foto Björn Martens

Het blijft jammer dat het gebouwtje dat vroeger bekend stond als het Pannenkoekenhuis rond 2010 door de gemeente is verkocht. Je zou het een misser van het toenmalige bestuur van Zeeburg kunnen noemen. Want voorheen was de gemeente eigenaar en verpachtte het, en kon de gemeente dus ook voorwaarden stellen aan het gebruik. Dat is lastiger als je het verkocht hebt.

Na de verkoop was het gebouwtje in gebruik als Flevor, maar er kwam veel kritiek van buurtbewoners op de uitbater die niet erg klant-, kind- en hondvriendelijk was. En inmiddels stond het alweer dik twee jaar leeg.

Buurtontmoetingsplek

De initiatiefnemers van Parknest willen dat het gebouwtje weer echt iets van en voor de buurt wordt. Niet alleen als servicepunt voor mensen die met hun kinderen de populaire speelplaats bezoeken maar ook als ontmoetingsplaats voor de buurt. Naast activiteiten voor kinderen heeft Parknest ook aandacht voor cultuur. Zo willen de vrijwilligers kleinschalige muzikale optredens en culturele bijeenkomsten organiseren.

Dirk is een van de initiatiefnemers. Hij vertelt dat de vrijwilligersgroep van Parknest probeert om het gebouwtje iedere middag open te hebben van 13.00 tot 18.00 uur. Alleen de maandag is misschien een probleem. Voor consumpties als koffie en warme chocolademelk wordt op dit moment een vrijwillige bijdrage gevraagd van de bezoekers. Hoe de toekomst er precies uitziet valt nog niet te voorspellen, aangezien de eigenaar nog niet heeft gereageerd.

Wat vindt de buurt van jullie initiatief? Dirk: ‘Buurtgenoten vinden het geweldig dat er weer wat gebeurt hier naast de speeltuin. Natuurlijk is er ook proeflokaal ’t Nieuwe Diep, maar dat is niet echt ingesteld op kinderen. Parknest ligt naast de speeltuin en heeft dus echt een andere doelgroep. En hoewel ze niet zijn betrokken bij dit initiatief, zijn ook de Vrienden van het Flevopark blij dat er op deze plek weer reuring is. Zij zijn van plan bijeenkomsten in Parknest te organiseren. Ook stadsdeelbestuurder Vroege is vlak na de opening langsgeweest en reageerde heel positief.’

Stadsdeelbestuurder Vroege: ‘Gelukkig gebeurt er iets’

Ik vroeg aan stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege hoe hij aankijkt tegen de heropening door Parknest: ‘Ik ben op de eerste dag dat het open ging samen met de gebiedsmakelaar wezen kijken en we hebben kennisgemaakt met de initiatiefnemers. Het is plezierig dat zij betrokken zijn bij de buurt en het Flevopark en dat het gebouwtje opengesteld is voor de buurt. Het gevoel van: gelukkig gebeurt er iets, overheerst bij mij.’

Vroege is nu anderhalf jaar bestuurder in Stadsdeel Oost en hij vertelt dat het gesloten gebouwtje bij de speeltuin hem vanaf het begin een doorn in het oog was. ‘Ik krijg ook heel veel vragen hierover. Mensen bezoeken het park of maken van de speeltuin gebruik en dan zien zij dat het gebouwtje dicht is. “Waarom is dat altijd dicht?”, krijg ik dan te horen. We zijn al tijden bezig om de officiële eigenaar te bereiken en hebben ook de juridische mogelijkheden onderzocht, maar het is niet zo makkelijk iets te veranderen want het gebouwtje is niet van het stadsdeel. Tot op heden hebben we geen reactie van de eigenaar gekregen.’

Vroege benadrukt dat de situatie zo blijft als de eigenaar niet reageert: ‘Het is aan de eigenaar om – als hij het niet eens is met de ingebruikname – daar wat tegen te doen. Dus als hij aangifte doet, dan moet de overheid wel stappen ondernemen. Maar zo lang dat niet gebeurt komen wij niet in actie. Wij zijn niet de eigenaar dus formeel geen partij.’

Vroege hoopt dat de eigenaar wakker wordt en reageert en dat dat helpt om de zaak over te doen naar een ander, liefst vóór het komende zomerseizoen. De mensen van Parknest zouden de zaak dan wel moeten loslaten.

Vroege: ‘Parken zijn de huiskamers van stadsdeel Oost. En dan is het prettig dat mensen een drankje of ijsje kunnen kopen, en er even kunnen zitten of van de wc gebruikmaken. We hopen op een eigenaar die daar gevoel voor heeft. Het is nu ook een donkere tijd en ook voor de sociale veiligheid is het fijn dat je weet dat er regelmatig iemand is. Ik hoop ook dat bezoekers van Parknest laten blijken dat ze het een leuk initiatief vinden en Parknest steunen met vrijwillige donaties.’

Parknest organiseert allerlei activiteiten, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Zie www.facebook.com/flevoparknest.

(Dit artikel is half november geschreven en het is mogelijk dat er inmiddels nieuwe ontwikkelingen zijn geweest. Zie oost-online.nl.)